MINISTARSTVO PRAVOSUĐA:

'Ne znamo kad će nam izručiti Kapetana Dragana'

30.09.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa u petak nije moglo odgovoriti kada očekuje izručenje Dragana Vasiljkovića, osumnjičenog ratnog zločinca poznatog i kao Kapetan Dragan, nakon što australski Federalni sud odbacio njegovu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj

Australski državljanin Dragan Vasiljković (56) bivši je vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, osumnjičen za ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine.

Svoje izručenje Hrvatskoj nastoji spriječiti još od siječnja 2006, kada je pod imenom Daniel Snedden uhićen u Australiji temeljem hrvatskog zahtjeva za izručenjem.

Nakon najnovije odluke Federalnog suda, kojom je podržana sudska presuda iz studenoga prošle godine, Vasiljkoviću preostaje idućih 28 dana za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.

Na pitanje tportala kada će biti ispunjeni svi uvjeti za izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj (u kojem roku australski Vrhovni sud treba donijeti odluku o očekivanoj novoj žalbi), načelnica Sektora za informiranje i odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić odgovara da je Ministarstvo zaprimilo informaciju da je 'odbačena žalba Dragana Vasiljkovića koja se odnosi na rad pravosudnih tijela Australije, a u vezi s postupkom njegovog izručenja Republici Hrvatskoj'.

MPRH je također upoznato s informacijom o mogućnosti podnošenja njegove žalbe Vrhovnom sudu Australije, a o trajanju postupka izručenja se ne može ništa reći budući je svaki takav postupak specifičan i bilo bi neprofesionalno kalkulirati o rokovima njegovog završetka, zaključila je Vesna Dovranić.