PREDSJEDNIČKE NEDAĆE

Hoće li Helena od Jugoslavije srušiti Sarkozyja?

30.09.2011 u 07:40

Bionic
Reading

Opća klima nepovjerenja i galopirajuće afere oko mutnog financiranja kampanje, kao i gubitak većine u Senatu, ocrtavaju se kao sve veći uteg nadolazećoj Sarkozyjevoj kandidaturi za predsjedničke izbore u 2012. Na putu prema novom mandatu, u spletu nimalo očekivanih okolnosti, indirektno mu se ispriječila i izvjesna Helena od Jugoslavije, unuka Pavla Karađođevića, čije bi se svjedočenje u aferi Karachi moglo pokazati i prijelomnim

Prve službene reakcije nakon povijesnih izbora u francuskom Senatu, u kojem je ljevica po prvi put osvojila apsolutnu većinu otkad je 1958. godine uvedena Peta Republika, valjalo je čekati puna dva dana.

Nakon početne nevjerice, koja se posebice dala osjetiti među vladajućim UMP-om, oglasila se i vladajuća struktura, s uglavnom veoma opreznim tonovima. Tako je Nicolas Sarkozy na doručku s novinarima govorio o 'dostojanstvenom porazu', dok je predsjednik vlade François Fillon ipak smogao snage za nešto iskreniju i trezveniju reakciju. Govorio je o 'teškom udaru' desnice koji je ipak 'predvidljiv jer smo izgubili sve prijelazne izbore dosad'.

Helena od Jugoslavije

Helena Gaubert, poznatija francuskoj javnosti kao Hélène de Yougoslavie, unuka je Petra Karađorđevića i kćerka Pije od Savoje. Udala se za Thierryja Gauberta 1988. u Neuilly-sur-Seine, rezidencijalnom pariškom predgrađu, a vjenčao ih je tadašnji gradonačelnik Neuillyja kojem će se politička karijera značajno razviti, Nicolas Sarkozy.

Thierry Gaubert je dugogodišnji Sarkozyjev prijatelj i suradnik s kojim je zajedno radio u nizu državnih institucija. Kao uobičajen lik mondenih zabava i redovita gošća na stranicama tabloida, Hélène Gaubert odjednom se našla u samom središtu političke afere Karachi, kojom se nastoji dokazati veza između prodaje oružja Pakistanu i Saudijskoj Arabiji te financiranja predsjedničke kampanje Edouarda Balladura 1995. godine, u kojoj je njezin muž odigrao važnu posredničku ulogu.

S prvim znakovima rastrežnjenja među desničarima, napuštena je i teško održiva iluzija o očuvanju predsjedničkog mjesta Gérarda Larchera u Senatu budući da nema glasačkog tijela koje bi je podržalo te je svoju kandidaturu i službeno najavio Jean-Pierre Bel, predsjednik socijalista u Senatu. Tako su i otklonjene sve sumnje o daljnjim makinacijama u Senatu, instituciji poznatoj po čitavom nizu zakulisnih manevara, zbog čega se je u medijima nerijetko naziva 'visokim mjesto niskih udaraca'.

Svi predsjednikovi ljudi

Pred novim naletom pada popularnosti, Sarkozy je vjerojatno strateški odlučio još ne progovarati javno o svojoj kandidaturi . Dok mu mnogi zamjeraju to odugovlačenje, tijekom kojeg oporba sakuplja bitne političke bodove, predsjednik očito namjerava izaći u javnost u nešto povoljnijim okolnostima. No problem je u tome što su mu okolnosti sve manje naklonjene, a manevarski prostor mu se proporcionalno sužava.

Galopirajuća kriza eura, grčkog duga, bitno oslabljena poduzetnička klima u Francuskoj samo su neke od stavki koje jasno stoje na putu Sarkozyjevih ideja s početka o mandata o Francuskoj 'punoj povjerenja'. Nadalje, kredibilitet mu uporno ruše i afere oko ministra Bricea Hortefeuxa, koji se pokazao odveć agilnim u protjerivanju stranaca na kriterijima etičkog profila i afere Bettencourt.

Helena od Jugoslavije

Naime, nekadašnja računovotkinja milijarderke Liliane Bettencourt, većinske vlasnice kozmetičkog diva L'Oréala, Clare Thibout, otkrila je istražiteljima, a potom i francuskoj javnosti u intervjuu za Libération, ne samo da je tadašnji predsjednički par Cecilia i Nicolas Sarkozy bio redoviti gost kod Bettencourtovih, već da je Eric Woerth, koji je bio financijski direktor Sarkozyjeve kampanje, primio 50.000 eura od Patrice le Maistrea, upravitelja bogatstva Liliane Bettencourt tri mjeseca prije prvog kruga izbora.

Donacije su bile jamstvo poraznih olakšica za jedno od najvećih francuskih bogatstava. Lako provjerljiva činjenica da je nakon izbora Patrice le Maistre dobio Legiju časti, najvišu državnu počast, upravo od Erica Woertha, čija se supruga potom i zaposlila u holdingu Bettencourtovih, otvara čitavo novo polje protekcionizma i visoko organizirane korupcije.

Princeza u središtu oluje

Jednako zabrinjavajuća za vlast je i afera Karachi, koja prati dotok novca kojim se kroz provizije za trgovanje oružjem s Pakistanom i Saudijskom Arabijom navodno ilegalno financirala kampanja Edouarda Balladura 1995. godine. Sarkozy je tada bio Balladurov glasnogovornik, a nekoliko članova aktualnog vladinog kabineta bilo je i tada visoko pozicionirano. U aferi jednu od središnjih uloga igra izvjesna Helena od Jugoslavije, supruga Thierryja Gauberta, jednog od bliskih Sarkozyjevih savjetnika. Naime, njezino svjedočenje moglo bi se pokazati kao ključno u aferi kojom se nastoji dokazati kako je novac od trgovine oružjem završavao u predsjedničkoj kampanji. Ona tvrdi da je njezin muž redovito putovao u Švicarsku, a vraćao se u Pariz preko Londona da bi dopremao novac Nicolasu Baziru, koji je bio direktor Balladurove kampanje.

Prema svjedočenjima koja su izašla u javnost, i sama je vidjela nekoliko tih kovčega s novcem, a na policijskom ispitivanju našla se jer se njezino ime pojavilo na nekoliko računa u Švicarskoj koje je njezin muž otvarao.

Takvo potencijalno presudno svjedočenje, kojim bi se mogla utvrditi izravna veza između trgovine oružjem i financiranja predsjedničke kampanje, nije dugo ostalo bez reakcija. A neke od živopisnijih stigle su iz kruga najuže obitelji. Izjave kćeri Milene Gaubert da joj majka time namjerno nastoji nauditi ocu, od kojeg se nije razvela iako žive odvojeno, te da čak i pomalo sumnja u majčinu mentalnu stabilnost djeluje kao neizostavni dodatak tabloidne-političke serije, koja bi u konačnici mogla imati nimalo trivijalne posljedice. Pod uvjetom Helenine vjerodostojnosti.