BIH

Inzko odbacio mogućnost ugrožavanja Daytona

29.09.2011 u 21:41

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko odbacio je u četvrtak mogućnost ugrožavanja Daytonskog sporazuma, kazavši u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem da iza njegove primjene stoji cijela međunarodna zajednica, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR)

'Daytonski mirovni sporazum podržavaju građani Bosne i Hercegovine, susjedi ove zemlje i međunarodna zajednica, i svaki pokušaj ugrožavanja Daytona će propasti', rekao je Inzko tijekom posjeta Crnoj Gori. Inzko je tijekom dana u Podgorici razgovarao i s premijerom ove zemlje Igorom Lukšićem, ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom te drugim visokim dužnosnicima.

Po riječima austrijskog diplomata na čelu međunarodne uprave u BiH, nakon odvajanja ureda posebnog predstavnika Europske unije (EUSR), OHR će snažnije osigurati puno poštivanje i provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pri tome je pozvao političare u BiH da slijede primjer Crne Gore, koja je članstvo u Europskoj uniji stavila u pravi plan. 'Mislim da je prva lekcija to da je fokus na potencijalnom slaganju, a ne na neslaganju, a što je ključ za nadilaženja političkih prepreka', rekao je Inzko, a priopćeno je iz OHR-a.

Vlast u BiH nije uspostavljena godinu dana nakon izbora, zbog čega su zaustavljene europske. Glavni prijepori oko neuspostave vlasti odnose se na to tko treba predstavljati Hrvate u vijeću ministara te zemlje.

Vodeće hrvatske i srpske stranke HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripalo mjesto premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske dužnosti koje u sadašnjemu sazivu imaju bošnjačke stranke.

Istodobno, većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA traže da popune pet od deset mjesta u vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda.