Svijet 'SRAMOTA ZA UKRAJINU'

Timošenko tvrdi da je njezino suđenje politički linč

Oporbena čelnica i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u četvrtak je sudski postupak koji se protiv nje vodi zbog zloporabe vlasti nazvala 'političkim linčom', rekavši sudu u Kijevu da taj proces sramoti Ukrajinu

'Ovaj je sudski postupak klasični primjer političkog linča. Cijela je stvar falsificirana i nema nikakva dokaza o mojoj krivnji', rekla je Timošenko u govoru na kraju suđenja. 'Prisiljeni smo braniti se od političke represije', dodala je.

Timošenko, za koju je tužilaštvo zatražilo sedam godina zatvora, poručila je sudu da je 'već trebao donijeti oslobađajuću presudu i okončati ovu sramotu Ukrajine'.'No, predstava se nastavlja', dodala je.

Timošenko (50) je optužena za zloporabu položaja zbog sporazuma o plinu koji je, bez dogovora s tadašnjom vladom, sklopila u siječnju 2009. s Rusijom, a za koji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i njegova administracija tvrde da je štetan za Ukrajinu.

'Tvrdnja da su ti sporazumi nepovoljni po Ukrajinu je laž', rekla je Timošenko u sudnici u kojoj su bili njezini brojni politički istomišljenici. 'Optužnicu je napisala predsjednikova vlada. Predsjednik (Janukovič) me smatra svojim najvećim suparnikom', rekla je Timošenko, koja je predsjedničke izbore 2010. od Janukoviča izgubila malom razlikom.

Timošenko je to rekla na dan kad se Janukovič sastaje s europskim partnerima na summitu u Poljskoj, a EU i SAD tvrde da je suđenje, koje je počelo krajem lipnja, politički motivirano i od Janukoviča već dugo očekuju da pronađe način da obustavi slučaj protiv nje. Bivša premijerka vjeruje da će biti osuđena, ali se ne predaje.

'Uvjerena sam da ćemo nakon objave presude, uspjeti postići punu rehabilitaciju pred europskim pravosuđem', dodala je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još