NJEMAČKI MEDIJI

Merkel je spasila euro, ali i svoju fotelju

29.09.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon dramatične rasprave njemački parlament je velikom većinom od 523 glasa podržao stvaranje europskog fonda za spas eura, što je u Njemačkoj, a i šire, glavna vijest dana. Tek dva sata nakon glasanja su se na portalima njemačkih medija pojavili i prvi komentari i analize, u kojima se ističe da je euro spašen – za sada

Danas je bio jedan od uzbudljivijih dana u političkoj karijeri Angele Merkel. Njemački parlament je odlučivao o tome hoće li podržati njen prijedlog za spas eura, osnivanje fonda EFSF, koji bi raspolagao budžetom od 780 milijardi eura, od čega Njemačka treba dati 211 milijardi.

Zapravo se u Bundestagu danas glasalo o tom novcu, a Merkel se pitala hoće li dobiti dovoljno podrške iz redova vlastite koalicije, s obzirom da su opozicijski SPD i Zeleni unaprijed najavili kako će podržati EFSF.
Nakon što su prebrojani svi glasovi, pokazalo se da je protiv Merkel iz njene vlastite stranke CDU i sestrinske bavarske CSU glasalo 10 zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Među zastupnicima manjeg koalicijskog partnera FDP-a bilo je troje protivnika i jedan suzdržan. Njemački mediji ističu da je Merkel od svojih zastupnika dobila tek 315 glasova, dok je tzv. kancelarska većina 311, s obzirom da u Bundestagu sjedi 620 zastupnika. Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung ipak vodi s naslovom 'Kancelarska većina za spas eura' te sve ilustrira fotografijom prvog osmijeha Angele Merkel, koja je prije glasanja morala slušati trosatnu raspravu u kojoj je bilo malo riječi hvale za njenu politiku.

Der Spiegel pak komentira da je glasanje u Bundestagu ipak uspjeh za Merkel, koja je tako 'ojačala i euro i vlastitu poziciju moći'. Unatoč nekoliko fanatičnih euroskeptika u vlastitim redovima, 'načeta vladajuća koalicija se danas pokazala složnom, možda čak i energičnom. Također je i euro profitirao, jer se konačno uvelo malo reda u kaos borbe s dugovima. Pojavila se mogućnost da je put iz ove krize vidljiv', konstatira Der Spiegel.

Komentator Roland Nelles također upozorava da je u redovima vladajuće koalicije najviše nervoze izazvalo izlaganje bivšeg SPD-ovog ministra financija Peera Steinbruecka, koji se obračunao s Merkeličinom politikom: 'Iako je njegov nastup bio tek napola uvjerljiv, po glasnom negodovanju i buke iz klupa vladajuće koalicije se vidi koliko se oni plaše Steinbruecka.' Dotični bi pak mogao biti kandidat SPD-a za njemačkog kancelara na sljedećim parlamentarnim izborima 2013. godine.

Utjecajni i visokotiražni tabloid Bild glasanje u Bundestagu proglašava 'pobjedom Angele Merkel, koja je ipak došla uz veliko drhtanje'. Bild naglašava da je 15 zastupnika vladajuće koalicije glasalo protiv svoje kancelarke, ali i da je Merkel nakon objave rezultata dobila i SMS podrške od jednog od glavnih CDU-ovih zastupnika Petera Altmeiera, u kojem je bio – smajli!

Pola protivnika iz redova Merkeličine koalicije činili su zastupnici bavarske stranke CSU, čiji se predsjednik i bavarski premijer Horst Seehofer također oglasio s upozorenjem za Merkel. On je za Sueddeutsche Zeitung rekao da se ne smije dogoditi situacija u kojoj će 'Njemačka proigrati svoju kreditnu vjerodostojnost' te da je EFSF krajnja mjera za spas eura. 'Jasno kažemo: idemo do ove točke i nimalo dalje', zaprijetio je Seehofer, koji se brine da bi Njemačku mogla snaći sudbina smanjenja kreditnog rejtinga.

'Ne smije se dogoditi da spasitelj bolesnika na kraju i sam leži na podu bolestan', bio je slikovit bavarski premijer.

Što se ostalih reakcija njemačkih političara tiče, vrijedi spomenuti da se novi šef liberalnog FDP-a i ministar gospodarstva Phillip Roesler novinarima odmah pohvalio 'jasnom pobjedom', koja je pokazala da se 'vladajuća koalicija odlično nosi sa svojom političkom odgovornošću'. Juergen Trittin iz Zelenih pak zaključuje da je 'Njemačka pokazala da može djelovati, doduše s jednom godinom zakašnjenja'. SPD-ov Hibertus Heil je zato za njemačke medije naglasio da je Merkeličina vlada stalno mijenjala mišljenje o načinu pomoći Grčkoj te da to 'nije način na koji se treba odnositi prema vlastitoj javnosti'.

Angela Merkel nakon glasanja nije bila raspoložena za pričanje s novinarima, ali svi se slažu da joj je laknulo što je dobila dovoljno podrške vlastite koalicije za EFSF. U svakom slučaju, nakon što se tri sata, tijekom rasprave u Bundestagu, mrštila i uzdisala, nakon čitanja rezultata se po prvi puta i osmjehnula, možda zahvaljujući i smajliju koji je dobila u SMS-u.