PAHOROVA DRUGA

Janšina stranka vodi u predizbornim anketama

29.09.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Najveći dio slovenskih birača još ne zna za koga će glasovati na prijevremenim izborima koji će se održati 4. prosinca, a među liderima najjačih stranaka ne vide predsjednika vlade koji bi zemlju mogao izvući iz krize, pokazala je anketa koju je u četvrtak objavio mariborski dnevni list Večer

Da su izbori već ove nedjelje, Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora, čijoj je vladi prošlog tjedna izglasovano nepovjerenje, dobili bi samo šest posto glasova, ali bi i s tim rezultatom bili druga najjača stranka u parlamentu, pokazala je anketa.

Najviše glasova na prijevremenim izborima, 15,7 posto, po anketi lista Večer, dobila bi Slovenska demokratska stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša, rezultat je telefonske ankete na 700 ispitanika koju je u četvrtak objavio taj list. Na trećem mjestu je Slovenska nacionalna stranka (SNS), Zmage Jelinčiča, sa 4,3 posto, slijedi Demokratska stranka umirovljenika sa 3,8 posto i druge. Po rezultatima ove ankete, 60 posto glasača još je neopredijeljeno.

Anketa provedena krajem prošlog tjedna dio je redovnog mjesečnog ispitivanja javnosti, a njezini rezultati govore da u mjesec dana nije došlo do većih odstupanja u razlici između dviju najvećih stranaka, kad je riječ o naklonosti birača.

Predsjednik države Danilo Tuerk objavio je u srijedu da će se prvi prijevremeni parlamentarni u Sloveniji izbori održati u nedjelju 4. prosinca, a mjesec dana ranije otvorit će se i službena predizborna kampanja.

Prema anketi mariborskog dnevnog lista, i dalje su glavni kandidati za dobivanje mjesta mandatara za sastav nove vlade Janša i Pahor kao čelnici vodećih političkih stranaka, no konačni je izborni rezultat teško najaviti s obzirom na velik broj neopredijeljenih birača.

Pahor je u utorak u razgovoru za Slovenski radio rekao da će na izborima nastojati dobiti još jedan mandat, ali da nije uvjeren u uspjeh jer birači njemu i njegovoj stranci pripisuju najviše odgovornosti za ekonomske teškoće s kojima su se suočavali proteklih godina u vrijeme krize, zbog čega je Pahor od najpopularnijeg političara u anketama prije tri-četiri godine postao jedan od najnepopularnijih.

S druge strane, navodi mariborski list, najnovija anketa pokazala je da dobar dio birača ni u Janši, čija je stranka u vrijeme kriza stalno dobivala na potpori, ne vidi pravog mandatara buduće vlade koja bi zemlju trebala izvući iz krize. Tako je na pitanje bi li Janša bio pravo rješenje za mandatara 22,3 posto ispitanika u anketi odgovorilo pozitivno, a 60,7 posto negativno.

U Janšinoj stranci ocjenjuju da je to rezultat negativne i 'prljave' kampanje koja se protiv njihova predsjednika vodi u najvećem dijelu 'lijevo-liberalno' orijentiranih tiskanih i elektroničkih medija koji Janšu nastoje prikazati kao autoritarnog i nedemokratskog političara.

Prema slovenskom ustavu mandat za sastav buduće vlade predsjednik republike dodjeljuje političaru s najviše izgleda da sastavi koaliciju s većinom u parlamentu, u pravilu predsjedniku stranke koja je na izborima dobila najviše glasova, odnosno zastupničkih mandata. Zbog proporcionalnog izbornog sustava, nijedna stranka ne može računati na osvajanje natpolovične većine glasova u 90-članom parlamentu.