Svijet ŠPIJUNI IZ KINE

Hakirana računala vlada i veleposlanstava iz 103 zemlje

  • Autor: M. P.
  • 29.3.2009 12:58:24
  • 29.3.2009 11:28:03

Sa servera većinom smještenih u Kini hakirana su računala brojnih ureda vlada, ministarstava i veleposlanstava, otkrili su kanadski istražitelji

Kanadski istražitelji potvrdili su da je probijeno u 1.295 računala smještenih u 103 zemlje. Među njima su računala ministara vanjskih poslova i veleposlanstava, kao i brojnih povezanih s Dalaj Lamom, tibetanskim duhovnim vođom.

Istražitelji nemaju dokaz da iza hakiranja stoji kineska vlada, a i službeni Peking je zanijekao bilo kakvu povezanost sa slučajem, prenose brojni inozemni mediji.

Reuters
Dalaj Lama
Istražitelji IWM-a (Information Warfare Monitor) iz Kanade krenuli su u akciju na zahtjev ureda Dalaj Lame s namjerom otkrivanja špijuniranja tibetanske vlade u egzilu. Rezultati su plod desetomjesečne istrage, a potvrđeno je da su hakeri kontrolirali računala brojnih dužnosnika vlada i veleposlanstava. Dokazali su da je iz sustava tibetanske vlade u egzilu ukraden velik broj dokumenata, kao i brojnih iz ureda Dalaj Lame.

Kanađani su izjavili da sumnjaju da je sustav GhostNet, kako su ga nazvali, većinom fokusiran na vlade u Aziji. Na popisu su računala iz Irana, Bangladeša, Latvije, Indonezije, Filipina, Bruneja, Barbadosa i Butana.

Hakirana računala su i ona veleposlanstava Indije, Južne Koreje, Indonezije, Rumunjske, Tajlanda, Tajvana, Pakistana, Cipra, Malte, Njemačke i Portugala.

Prema pisanju New York Timesa, ovo je najveća dosad otkrivena špijunska akcija tog tipa, računajući prema broju zemalja u kojima je provedena.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još