POVIJESNA ODLUKA BUNDESTAGA

Njemačka podmetnula leđa za Europu!

29.09.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Njemački parlament donio je povijesnu odluku: odobrena je nadogradnja Europskog fonda za financijsku stabilnost (ESFS) koji bi trebao spasiti eurozonu, a i projekt Europske unije od propasti! Unatoč izrazitom nezadovoljstvu njemačkih građana, Angela Merkel uspjela je uvjeriti Bundestag da Njemačka mora podmetnuti leđa za Europu

Ovoga puta se u Bundestagu i glasalo i brojalo mnogo brže nego inače. Njemački parlament velikom većinom glasova podržao je jačanje EFSF-a, odnosno plan kancelarke Angele Merkel za spas eura. Za jačanje EFSF-a glasala su 523 zastupnika, 85 je bilo protiv, a troje je bilo suzdržano.

Merkel je dobila i relativnu tijesnu većinu glasova zastupnika vlastite koalicije: od 620 zastupnika Bundestaga, o spasu eura i EFSF-fondu glasalo je njih 611, od čega je njih 315 iz vladajuće koalicije. Tzv. kancelarska većina broji 311 glasova, što znači da je Merkel dobila tek par glasova više iz svojih redova. No, pomogli su joj i snažnu poruku za europsku jedinstvo poslali zastupnici opozicije, SPD i Zeleni, pa su sveukupno izbrojena 523 glasa za jačanje EFSF-a.

U međuvremenu se oglasila i Europska komisija iz Bruxellesa, te pozdravila odluku Bundestaga. U EK predviđaju da će preostali parlamenti država članica eurozone ratificirati jačanje EFSF-a do sredine listopada.

Žestoka rasprava u Bundestagu

U njemačkom Bundestagu povela se jutros žestoka rasprava o prijedlogu kancelarke Angele Merkel za nadogradnju Europskog fonda za financijsku stabilnost (ESFS) koji bi trebao zaustaviti širenje krize kroz eurozonu te konačno stabilizirati gospodarstvo Europske unije, koja je već mjesecima u stanju puzajuće panike zbog mogućeg bankrota Grčke.

U danima pred današnju raspravu Merkel se morala nositi i s činjenicom da je manji broj zastupnika vladajuće koalicije planirao glasati protiv njezinih prijedloga za spas eura, što bi za kancelarku predstavljalo veliku političku blamažu, a i potkopalo bi njezinu poziciju moći za rješavanje aktualne krize.

Očekivalo se zato da će za jačanje EFSF-a glasati velik dio opozicije, koja je snažno proeuropski orijentirana, ali i da će SPD i Zeleni raspravu iskoristiti da Merkel prikažu kao nesposobnu i neodlučnu.

Rasprava u Bundestagu trajala je nešto više od dva sata , a uživo ju je pratio tportal.

12.00 Kraj rasprave i početak glasovanja.

11.30 Čini se da zastupnicima nakon dva sata vatrene debate polako popušta koncentracija. Mnogi od njih se zabavljaju na svojim mobitelima, neki 'ćaskaju' sa susjedima i uopće ne slušaju što se priča s govornice. Upravo u to vrijeme do riječi dolazi zastupnik FDP-a Frank Schaeffler, jedan od najglasnijih pobunjenika iz koalicijske većine. Optužuje kancelarku Merkel i cijelu vladu za 'kolektivno kršenje prava', jer de facto preuzimaju na sebe dugove drugih država, što je suprotno njemačkim zakonima, smatra Schaeffler. 'Na putu smo u kmetstvo!', dramatično uzvikuje liberal, kojemu aplaudira dvoje-trije zastupnika vladajućih, ali ispod saborskih klupa, kako mediji ne bi vidjeli o kome je riječ.

11.20 Kratko se za riječ javlja ministar gospodarstva i vicekancelar Phillip Roesler, koji nastavlja s optužbama prema opoziciji: 'Nemate recept za rješavanje ove krize. Sve što predlažete je pogrešno: euro obveznice, zajedničke garancije država eurozone, sve to je loše. Mi ne želimo da EU postane zajednica zajedničkih dugova.'

11.10 Na red dolazi ministar financija i politički veteran Wolfgang Schaeuble iz CDU-a. Schaeuble poziva zastupnike da smire strasti, da prestanu s uvredama i pokažu 'više poštovanja za suprotstavljena mišljenja i političke pozicije'. Njemački ministar financija apelira na savjest zastupnika: 'Ljudi diljem svijeta se plaše da bi moglo doći do nove ekonomske krize. Nikome ova odluka nije lagana.'

Još jednom objašnjava kako bi EFSF trebao funkcionirati te obećava da Njemačka neće trebati potrošiti više od predviđenih 211 milijardi eura za stabiliziranje eurozone. Također obećava da će učiniti sve kako bi se u EU uveo poseban porez na financijske transakcije te poziva da se nađe zajedničko rješenje koje će podržati cijeli EU.

10.50 Klupe opozicije u Bundestagu ključaju od bijesa nakon Bruederleove filipike, a za govornicu izlazi prozvani Juergen Trittin, šef frakcije Zelenih. Slijede optužbe na račun Merkel i njene vlade: 'Vaš cik-cak kurs je krizu produžio, pogoršao i produbio.'

Da u Berlinu moć ima jedna sposobnija vlada, smatra Trittin, kriza eura bi već bila završena. 'Njemačka ima najveću odgovornost u ovoj situaciji', ističe Trittin te proziva Merkeličinu vladu zbog stalnih svađa unutar vladajuće koalicije, kao i zbog rošade ministara i neodlučnosti u djelovanju: 'Nažalost, Njemačka ne može ispuniti svoju odgovornost s jednom takvom vladom, u kojoj ne prestaju unutarnje prepirke!'

Svoje izlaganje Trittin završava konstatacijom da je crno-žuta koalicija nesposobna nositi se s aktualnom situacijom.

10.35
Za govornicu dolazi šef kluba liberalnog FDP-a i donedavno ministar gospodarstva Rainer Bruederle. S njegovim izlaganjem atmosfera u Bundestagu itekako se zagrijava jer Bruederle većinu vremena koristi za prozivanje opozicije.

'Svima je jasno: pametnjakovići nisu nikad oni koji znaju bolje raditi', viče Bruederle. Zatim se obrušava direktno na glavnog čovjeka Zelenih Juergena Trittina: 'Vi ste Njemačkoj poklonili samo nove poreze, a želite u budućnosti biti novi ministar financija. Nećemo vam dozvoliti da od Europe napravite hrpu starog željeza.'

Za vatrenog liberala nema sumnje da je za današnju krizu eura kriva crveno-zelena vlada Gerharda Schroedera: 'Vi ste primili Grčku u monetarnu uniju, vi ste donosili pogrešne odluke, vi ste kršili pakt o stabilnosti.' Sve to su uzroci sadašnje krize, ali 'srećom je danas na vlasti jedna drukčija vlada'.
 

10.20 U ime opozicije prvi govori bivši njemački ministar financija Peer Steinbrueck. Riječ je o jednom od najcjenjenijih političara u Njemačkoj, čija je odlučnost i kompetentnost spasila tamošnju ekonomiju u vrijeme svjetske financijske krize 2008, kada je paniku građana i tržišta doslovno umirila jedna zajednička konferencija za novinare Steinbruecka, tada ministra financija u velikoj koaliciji, u kojoj mu je kancelarka Merkel tek sekundirala. Iako su dobro surađivali u zajedničkoj vladi CDU-a i SPD-a od 2005. i 2009, Steinbruck danas ima zadatak diskreditirati Merkel jer i sam smatra da se kancelarka loše nosi s novom krizom.

Steinbrueck odmah započinje s verbalnim strelicama, komentirajući izlaganje svojeg prethodnika za govornicom kao 'usmjereno isključivo na pripadnike vlastite frakcije', koje treba uvjeriti da glasaju za EFSF.

Steinbrueck se potom obraća kancelarki Merkel: 'Zaboravili ste objasniti njemačkom narodu da spašavanje eura spašava i cijelu Europu – ponajviše sva ona prava koja smo u njoj zajednički izborili: slobodu medija i ljudska prava. Europa je socijalna država i zalaže se za vladavinu prava, a sve to treba zadržati.'

Dodaje i da je kancelarka Merkel 'previše taktizirala i neuvjerljivo demantirala' te da je njezina vlada glavni krivac za negativno raspoloženje njemačke javnosti kada je riječ o pomoći Grčkoj.

Na kraju svojeg govora Steinbrueck poentira da EFSF neće biti dovoljan za stabiliziranje eura, za što će trebati više od predloženih 780 milijardi, te da je za Grčku trebalo izraditi konkretan program gospodarskog oporavka i tako joj pomoći da se izvuče iz stalne prijetnje državnog bankrota.

10.00 Dok Kauder govori, cijela vlada napeto ga sluša sa svojih mjesta u Bundestagu, a ispred zgrade njemačkog parlamenta okupila se skupina protivnika EFSF-a (European Financial Stability Facility), čiji prosvjednici na svojim transparentima proglašavaju EFSF 'Europe Finance Suicide Fund', odnosno fondom europskog samoubojstva.

9.01 - Započela je sjednica Bundestaga. Predsjednik parlamenta Norbert Lammert najavio je dvosatnu raspravu prije glasanja o prijedlogu za utemeljenje fonda za spas eura, koji predstavlja rješenje Angele Merkel za trenutnu krizu eurozone.

Prvi govornik u ime vladajuće koalicije jest Volker Kauder, šef kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu, koji je prvo apelirao na vlastite redove da podrže jačanje EFSF-a. Kauder očito igra i na emocije zastupnika, govoreći da se ovdje glasa 'o našoj budućnosti i o radnim mjestima ljudi'.