OSUJEĆEN NOVI NAPAD

Amerikanac planirao raznijeti Pentagon

29.09.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Američke vlasti uhitile su u srijedu američkog državljanina, sljedbenika Al Kaide, kojeg sumnjiče da je namjeravao plastičnim eksplozivom postavljenim u bespilotne zrakoplove oštetiti ili razoriti Pentagon i Kongres u Washingtonu

Američki državljanin, 26-godišnji Rezwan Ferdaus osumnjičen je i da je tehničkim sredstvima pokušao pomoći Al Kaidi izvesti napad na američke vojnike u inozemstvu, a uhićen je u Framinghamu u blizini Bostona nakon višemjesečnog tajnog praćenja.

Državna odvjetnica u Bostonu Carmen Ortizt rekla je da Ferdaus dugo planirao počiniti nasilna djela protiv SAD-a, uključujući napade na Pentagon i Kongres ali da je taj plan osujećen, zahvaljujući radu FBI-a i brojnih drugih agencija. 'Naš glavni cilj je zaštiti naciju od terorizma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti', rekla je tužiteljica i dodala da javnost treba razumjeti kako Ferdausovo ponašanje nije odraz određene kulture, zajednice ili vjere.

Ferdaus, koji je diplomirao fiziku na sveučilištu Northeastern u Bostonu počeo je planirati 'džihad' protiv SAD-a početkom 2010. Navodno je preinačio mobitele koji su trebali poslužiti kao prekidači za detoniranje eksploziva te ih predao prikrivenim FBI-ovim agentima kojima je povjerovao da su pripadnici Al Kaide. Kad su mu na sastanku u lipnju 2011. slagali da je jedan njegov mobitel bio dio bombe koja je u Iraku ubila tri američka vojnika i ranila ih četiri ili pet, navodno je kazao 'Upravo je to ono što sam htio'.

Tijekom 2011. agentima se povjerio da želi organizirati napad na Pentagon i Kongres.

Prema kaznenoj prijavi planirao je napasti Pentagon malim zrakoplovom punim eksplozivom navođenim GPS uređajem, a napad je kasnije odlučio proširiti i na Kongres. Zrakoplovi su bili dovoljno veliki da nose smrtonosni teret.

Ferdaus je provodeći 'korak po korak' svoj zločinački naum otputovao u Washington kako bi fotografirao mete napada i pronašao mjesto s kojeg će lansirati svoje ubojite letjelice.

Uhićen je kratko nakon što su ga tajni agenati opskrbili raznim oružjem, uključujući i eksploziv, granate i jurišne puške AK-47 koje je zaključao u kontejneru. No, javnost nije bila u opasnosti jer je oružje bilo pod nadzorom FBI-a.

Proglasi li ga sud krivim prijeti mu višegodišnja kazna zatvora zbog pomaganja stranima teroristima, pokušaja napada na zgrade u vlasništvu SAD-a i pokušaja napada na nacionalnu obranu. O krivnji bi se trebao izjasniti u ponedjeljak.