BITI ILI NE BITI

Njemačka danas odlučuje o sudbini Europe

29.09.2011 u 07:37

Bionic
Reading

Čak 80 posto Nijemaca je za uskraćivanje pomoći Grčkoj, što znači i da Angela Merkel ovoga puta ide protiv javnog mnijenja i želje svojeg naroda. U Bundestagu se danas odlučuje o sudbini Europe. Nije sigurno da će Angela Merkel imati cijelu vladajuću koaliciju iza svog plana za spas eura, no očekuje se da će za njega glasati i dio opozicije

Tako će se pokušati izmaknuti iz kaosa u kojem se nalazi Europska unija, kojoj zbog mogućeg bankrota Grčke prijeti raspad eurozone, što bi moglo rezultirati novom svjetskom ekonomskom krizom, poput one koja je svijet pogodila 2008. Zahvaljujući Wall Streetu, sve što se ovih dana događa nekom će budućem povjesničaru ponuditi napet narativ.

Događaji se izmjenjuju nevjerojatnom brzinom, a to ubrzanje sugerira da u jednom trenutku politika više neće imati vremena da još jednom odgodi krizu u zadnji čas. Doduše, treba reći da se trenutno moćnici Europske unije ne mogu pohvaliti brzom i odlučnom reakcijom na krizu eurozone, koja traje već mjesecima.

Jedan od ključnih dana za budućnost Europe bit će ovaj 29. rujna, i to zbog glasanja u njemačkom Bundestagu o mjerama Angele Merkel za spas eura. Napetu situaciju pojačava činjenica da kancelarka Merkel proteklih dana ima problema s osiguravanjem vlastite parlamentarne većine, koju čine njezini Demokršćani (CDU), sestrinska stranka iz Bavarske CSU i liberalni FDP, koji je u velikoj stranačkoj krizi.

Dio liberala se pokušava pozicionirati euroskeptično, a i neki zastupnici iz CDU ne žele podržati vlastitu kancelarku, pa je pitanje političkog prestiža, a možda i političkog preživljavanja, da Merkel osigura vlastitu većinu.

Na prvom probnom glasanju u sjednici klubova koalicije iza zatvorenih vrata, više je od dvadeset zastupnika vladajuće koalicije bilo protiv Merkeličinog plana za spas EU-a. Iako se zna da će opozicija velikom većinom glasati za spas eura jer mjesecima kritizira Merkel da se loše nosi s krizom te smatra da je odgovor veća integracija. Ne mogu sada glasati protiv prijedloga koji ide baš u tom smjeru, ali znači i da će Njemačka morati platiti stotine milijuna eura, tako da svi analitičari očekuju da će Bundestag s dovoljno glasova podržati plan za spas eura

Sve oči svijeta danas gledaju u Bundestag jer svi smatraju da samo Njemačka može spasiti Europu. Na opasno stanje upozorio je u dramatičnom govoru predsjednik Europske komisije Barroso, savjete Europljanima dijelio je i preko Atlantika Barack Obama, u parlamentima diljem Europe nervozno se glasa o sudbini eura, a tržišta prijete zemljama EU-a koje su previše zadužene, poput Italije, kojoj je smanjen kreditni rejting. Velike Britanija se drži po strani, između ostaloga jer je zadržala funtu, ali se i protiv nekim drugim inicijativama EU, dok je Francuska u groznici izbora za predsjednika. U takvoj situaciji Njemačka, četvrta ekonomija svijeta, dolazi u poziciju, htjela je ili ne, u kojoj isključivo o njoj ovisi budućnost Europske unije.

Ako bi serijom nesretnih događaja danas njemački parlament odbio Merkeličine prijedloge, to bi najvjerojatnije značilo skori bankrot Grčke i urušavanje eurozone. Zbog toga je jučer u Berlinu bio grčki premijer Georgios Papandreou održao emotivan govor za nastavak pomoći svojoj zemlji te se navečer sastao s Angelom Merkel. Taj susret možda i nije bio najugodniji, s obzirom na to da je Merkel najomraženija osoba u Grčkoj, no kancelarki sigurno neće biti lijepo ni u Bundestagu. Očekuje se da će opozicija, iako će glasati za, iskoristiti raspravu da napadne Merkeličin izostanak vizije za EU i optuži je da svojim mlakim reakcijama samo produžava krizu.

Političari CDU-a i FDP-a su jučer izrazili puno uvjerenje da će njihove parlamentarne frakcije skupa i sa svim glasovima podržati kancelarku Merkel. Peter Altmeier iz CDU predviđa danas 'dobar dan za koaliciju' te se nada da će se 'osloboditi neopravdane sumnje da nismo sposobni okupiti vlastitu parlamentarnu većinu', dok šef liberalnih zastupnika Rainer Bruederle govori da koalicija 'plovi punim jedrima''.

Ipak, nekoliko će zastupnika ipak biti protiv, smatra se u berlinskim kuloarima, pa Frankfurter Allgemeine Zeitung predviđa da će četiri FDP-ova zastupnika glasati s 'ne', ali će ostalih 312 glasova vladajuće koalicije biti dovoljno za prihvaćanje zakona. Pritom će isto glasati velik dio opozicije, koju predvode Zeleni i SPD. 'Kancelarka nema više perspektiva za ostanak na vlasti', smatra šef socijaldemokratskih zastupnika Thomas Oppermann

Ako današnje glasanje u Bundestagu stavio u širu sliku neke buduće povijesti, treba napomenuti da će Njemačka uskoro morati Grčku spašavati još jednom financijskom injekcijom, što porezni obveznici ne podržavaju. Ovo je možda samo jedan od još mnogo dramatičnih trenutaka koje ćemo doživjeti u pokušaju spasa eura jer zasad moćnici EU nisu sigurni kako Uniju preporoditi, odnosno stabilizirati i regenerirati kao korisnu zajednicu država, nego kupuju vrijeme, i to ne pretjerano uspješno.

Ankete svjedoče o 80 posto Nijemaca, koji su za uskraćivanje pomoći Grčkoj, što znači i da Angela Merkel ovoga puta ide protiv javnog mnijenja i želje svojeg naroda.

U svakom slučaju, danas se u Bundestagu odlučuje o povijesti.


Razvoj događaja pratite na tportalu.