BITKA ZA ARAS

Irski predsjednički cirkus u završnici

30.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Premda institucija irskog predsjednika dijeli pozamašan broj karakteristika s populacijom fikusa, kandidature izazivaju pravu malu senzaciju. Zaključena je faza nominacija i sedam kandidata odmjerit će popularnost na izborima 27. idućeg mjeseca

Bitka za Aras an Uachtarain – irski naziv za ured predsjednika, trajat će još nešto manje od mjeseca dana. Premda je biti predsjednik u Irskoj prilično ceremonijalna titula, lokalni mediji žustro prate natjecanje kandidata, kojima ne nedostaje živopisnosti.

Sadašnja predsjednica Mary McAleese odstupa s dužnosti nakon 14 godina. Bila je prva osoba na toj funkciji sjevernoirskog podrijetla. Njezinu stolicu pokušat će zagrijati prije svega Michael D. Higgins, bivši laburistički ministar i jedan od favorita, prenosi BBC. Uz vrat mu puše Sean Gallagherm, uspješni poduzetnik koji u biografiji ima upisano mjesto savjetnika za opozicijsku populističku stranku Fianna Fail. Ona je pak pretrpjela gadan poraz na izborima u veljači 2011. kada je od prve postala treća najjača stranka u zemlji. Jasno, birači su je kaznili za recesiju koja je 'keltskog tigra' preko noći pretvorila u slijepog mačića.

Kandidirao se i predstavnik vodeće desne konzervativne stranke Fine Gael Gay Mitchell, trenutačno član europskog parlamenta. No ostali kandidati su zericu zanimljiviji, iako vjerojatno s manjim izgledima za predsjednički stolac. Radi se o pop zvijezdi Dani Rosemary Scallon koja je u posljednji trenutak dobila podršku četiriju lokalnih vijeća (uvjet za kandidaturu ili, alternativno, podrška dvadesetero članova parlamenta). Zatim je tu i Sinn Feinov konj za trku, Martin McGuinness, koji je nekada surađivao s IRA-om, a bio i zamjenik premijera u Sjevernoj Irskoj za vrijeme mirovnog procesa.

Balast na leđima nosi i senator David Norris, akademik i homoseksualac, koji se kvalificirao za kandidaturu također u posljednji čas, a prati ga kontroverza pomaganja bivšem partneru iz Izraela u sudskom procesu u kojem je ovaj osuđen za spolni odnos sa 15-godišnjim dječakom, što zakon definira kao silovanje. Norris je, vezano za slučaj, urgirao pismima kod irske i izraelske vlade moleći da se ne otkrije ime njegova nekadašnjeg ljubavnika. Uzalud, dakako.

Od predsjedničkih takmaca čitamo još i ime Mary Davis, organizatorice paraolimpijskih igara 2003. godine.