Svijet OBAMA CASTRU

'Došlo je vrijeme da se 'arapska revolucija' dogodi na Kubi'

SAD je spreman promijeniti svoju politiku prema Kubi, ali ne vidi korake iz Havane koji bi opravdali ukidanje američkog embarga, izjavio je u srijedu američki predsjednik Barack Obama

Obama je, rekavši da ne želi biti zarobljen 'mentalitetom Hladnog rata', istaknuo da je Washington želio poboljšati odnose promjenom pravila o novčanim doznakama i putovanjima američkih državljana na Kubu, ali je čekao znak iz Havane, kao što su oslobađanje političkih zatvorenika i jamstva temeljnih ljudskih prava.

On je pozvao karipski komunistički otok, koji je pod američkim embargom već pet desetljeća, da se pridruži valu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, a protjerao je većinu autoritarnih vladara u Latinskoj Americi u zadnjih nekoliko desetljeća.

'Došlo je vrijeme da se ista stvar dogodi na Kubi', rekao je Obama na skupnom intervjuu s novinarima američkih medija na španjolskom jeziku. 'Ako vidimo pozitivan pomak, onda ćemo vam odgovoriti na pozitivan način', poručio je.

Bivši kubanski vođa Fidel Castro u ponedjeljak je optužio Obamu za 'frfljanje' u nedavnu govoru u Ujedinjenim narodima, ocijenivši da je akcija NATO-a u Libiji "monstruozan zločin'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još