OBAMA RAZOČARAO

Rusija i Iran protiv državne tajnice Clinton

02.12.2008 u 17:42

Bionic
Reading

Zapadne zemlje i Kina pozdravile su u utorak odluku izabranog američkog predsjednika Baracka Obame da vanjske poslove povjeri bivšoj prvoj dami, senatorici Hillary Clinton, no Rusija u tome potezu ne vidi promjene u američkoj vanjskoj politici

PARIZ/WASHINGTON - Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama imenovao je Hillary Clinton novom državnom tajnicom. Robert Gates, Bushov drugi ministar obrane ostaje na čelu Pentagona, a general James Jones, bivši zapovjednik snaga NATO-a, bit će Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost

"Bit ću vrlo sretan što ću moći surađivati (...) s Hillary Clinton na jačanju francusko-američkog prijateljstva", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji cijeni "znanje, uvjerenja i ljudske kvalitete", senatorice Clinton.

Britanski šef diplomacije David Miliband pozdravio je imenovanje senatorice "koja će donijeti golemo iskustvo u obavljanju nove dužnosti".

Kina je čestitala te izrazila spremnost jačati odnose sa SAD-om, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova i čestitke također umirovljenom američkom generalu Jamesu Jonesu, budućem savjetniku za nacionalnu sigurnost.

Izbor Hillary Clinton za američku državnu tajnicu u administraciji Baracka Obame pobudio je negativnu reakciju u Rusiji, pokazuje izjava Konstatina Kosačeva, predsjednika vanjskopolitičkog odbora u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Nominacije, koje je obznanio Obama, "znače kontinuitet, a ne reformu u koncepciji vanjske politike Bijele kuće", rekao je Kosačev za agenciju Interfax.

Obama s novim članovima administracije

Clinton i Robert Gates (dosadašnji ministar obrane koji će istu dužnost obavljati i u administraciji Obame), "čvrsti su pristaše ideje američke dominacije svijetom i tvrde obrane američkih interesa po svaku cijenu", rekao je.

Kosačev drži da dijalog s Washingtonom "neće biti nimalo lakši nego što je bio s administracijom Georgea W. Busha".

Zadovoljstvo imenovanjem senatorice Clinton izrazili su i švedski šef diplomacije Carl Bildt, španjolska vladajuća stranka socijalista, te dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova zadužen za promicanje odnosa sa SAD-om Karsten Voigt, kao i Rolf Muetzenich iz njemačkih socijaldemokrata.

"Uvjeren sam da će na novoj dužnosti ona (Clinton) nastaviti promicati posebne odnose naših dviju zemalja", priopćio je pak izraelski premijer Ehud Olmert

Dok je vodila kampanju za dobivanje statusa predsjedničkog kandidata demokratske stranke, u vrijeme dok je još bila protivnica Obami, Clinton je snažno zagovarala zaštitu Izraela, napose od navodne nuklearne prijetnje Irana.

Iranska državna televizija IRIB navela da je da Clinton i Gates  nemaju nikakve veze s promjenama već predstavljaju nastavak dosadašnje politike američke administracije.

Nazivajući Clinton i Gatesa ratnim huškačima, IRIB je priopćio da je Clinton glasovala za pokretanje rata protiv Iraka, te da se u Iraku ne mogu očekivati nikakve promjene pod Gatesom kao ministrom obrane.

"U praksi, Obama se postupno distancira od svojih idealističkih slogana o promjenama i de facto zadržava status quo u američkoj vanjskoj i obrambenoj politici", priopćio je IRIB koji u pravilu prenosi stajališta iranske administracije.

Unatoč oštrom komentaru IRIB-a, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad i njegova vlada ranije su rekli da se nadaju kako će s Obamom biti otvoreno novo poglavlje u iransko-američkim odnosima nakon tri desetljeća napetosti.