POČELA EVAKUACIJA

Potresi tresu Kanarsko otočje, moguća erupcija vulkana i cunami

28.09.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Kanarsko otočje, popularno turističko odredište, priprema se na masovnu evakuaciju zbog moguće vulkanske erupcije, piše Daily Mail

Seizmolozi su od jučer zabilježili 150 potresa na El Hieru, najmanjem otoku na Kanarima čime je povećana bojazan od skore erupcije. Prošle noći, 53 osobe morale su napustiti svoje domove zbog opasnosti od klizanja tla, a vojska je spremna za moguću masovnu evakuaciju.

Vulkanolog Juan Carlos Carrecedo rekao je kako se kugla magme diže prema površini zbog čega je pojačana seizmička aktivnost. 'Ne znamo hoće li magma izbiti na površinu, no erupcija je moguća ovih dana, tjedana, mjeseci…', rekao je vulkanolog.

Posljednja erupcija na Kanarskom otočju dogodila se na La Palmi 1971. godine. Više od osam tisuća potresa zabilježeno je od 19. srpnja na otoku El Hiero, no tek 15 bilo je toliko jako da ih stanovnici i brojni turisti osjete, piše Daily Mail

Posljednja erupcija na tom otoku, koji ima 250 malih vulkanskih kratera dogodila se 1793. i trajala je mjesec dana. Vlada je početkom mjeseca otpočela geološka istraživanja na El Hieru kako bi točno otkrila uzroke intenzivne trešnje tla. U međuvremenu je opasnost od erupcije podignuta na žutu razinu, što je najviši stupanj do sada.

Ispod Kanarskog otočja golema je količina magme koja bi mogla na površinu izbiti kada se afrička tektonska ploča, na kojoj je otočje, pomakne. No pomaknut bi se mogao i sam otok. Prije otprilike 50 tisuća godina, velik se dio otoka odlomio i propao u Atlantski ocean uslijed klizanja tla uzrokovanog potresom.

Tada je formirana i dolina El Golfo na tom otoku, a posljedica takva odrona bio je cunami visok gotovo stotinu metara koji je vjerojatno stigao i do američke obale. Upravo se stoga strahuje kako bi vulkanska aktivnost na Kanarskom otočju mogla pokrenuti sličan veliki cunami.

Jedna od teorija govori kako bi linija rasjeda mogla uzrokovati goleme odrone na otocima. Takav bi cunami potom mogao uzrokovati golemu štetu na obali Atlantika duž SAD-a, Kariba, zapadne Europe, zapadne Afrike i istočne obale Južne Amerike.