Svijet NEMA MIRA

Sirijski tenkovi već dva dana gađaju pobunjenike

Tenkovi u srijedu već dva dana gađaju sirijski grad koji je postao utočište za vojne dezertere, i riječ je o prvoj većoj bitki s odbjeglim vojnicima od početka šestomjesečne pobune protiv predsjednika Bašara al Asada

Najmanje tisuću dezertera i naoružanih seljaka bori se protiv snaga koje imaju tenkove i helikoptere i žele vratiti nadzor nad Rastanom, gradom od četrdeset tisuća stanovnika u središnjem dijelu Sirije.

'Drže južni dio Rastana, ali Vojska slobodnih Sirijaca uzvraća udarac i uništila je tri oklopna vozila', rekao je na satelitski telefon jedan stanovnik.'Tenkovska je vatra zapalila nekoliko zgrada u raznim dijelovima grada', rekao je. Grad leži 180 km sjeverno od Damaska, uz farme i žitna polja uz rijeku Orontes te kraj autoceste koja vodi u Aleppo.

Sirijske vlasti nisu komentirale taj napad, ali one obično niječu postojanje dezertera i 'strano miješanje' optužuju za nerede u toj 20-milijunskoj zemlji. Teško je ocijeniti koja je strana u prednosti u Rastanu jer su iz zemlje protjerani gotovo svi međunarodni mediji, ali jedan je zapadni diplomat rekao kako je 'veoma vjerojatno da se dezerteri drže'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još