Svijet POLAGANO HLAĐENJE

Temperatura svih reaktora u Fukushimi ispod 100 stupnjeva

Temperatura svih triju oštećenih reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi ispod je točke ključanja, što bi moglo dovesti do stanja hladnog gašenja do kraja godine, objavio je u srijedu operater nuklearke, TEPCO

Nakon razarajućeg potresa i tsunamija koji je u ožujku uništio rashladne sustave i uzrokovao otapanje nuklearnih gorivih šipki u trima od šest reaktora u Fukushimi, TEPCO ih pokušava ohladiti i spustiti temperaturu ispod točke ključanja.

Temperatura u dvama od triju reaktora još je u srpnju i početkom rujna pala ispod 100 stupnjeva Celzija, a u posljednjem je pala na 99,4 stupnja u srijedu.'Temperatura se spusti, pa malo poraste, ali je zapravo u stalnom padu', rekao je glasnogovornik TEPCO-a Takeo Iwamoto.

'Problem temperature skinuli smo s dnevnog reda i još se malo približili cilju postizanja hladnog gašenja do kraja godine', dodao je. Tehnički gledano, hladno gašenje se ostvaruje kad je voda za hlađenje nuklearne jezgre stalno ispod 100 stupnjeva, čime sprječava ponovno grijanje jezgre.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još