Svijet PAHOROV MINISTAR FINANCIJA

'Za deficit nije kriva isključivo vlada na odlasku'

Ekonomska pitanja bit će u središtu predizborne kampanje koja iduća dva mjeseca očekuje Sloveniju, a dosadašnji ministar financija Franci Križanič zanijekao je u srijedu da je za visoku zaduženost i proračunski deficit kriva isključivo vlada Boruta Pahora koja je na odlasku

Pod vladom prijašnjeg premijera Janeza Janše dug Slovenije povećao se za 155 posto, dug slovenskih banaka prema stranim bankama porastao je na 8,8 milijardi eura, a poreznim reformama u 2005. i 2006. godini proračunski prihodi smanjeni su za oko milijardu eura, rekao je u srijedu u Ljubljani Križanič govoreći na jednom forumu o stanju slovenskih javnih financija.

Križanič je član stranke Socijalnih demokrata (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora kojega oporba, a posebno Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janša, optužuju za enormno povećanje javnog duga i proračunskog deficita u zadnje tri godine te neuspjeh u suočavanju s posljedicama globalne krize.

Križanič je naglasio da je Slovenija 2008. bila nepripremljena na krizu, ali da je vlada Boruta Pahora aktivno djelovala brojnim mjerama kako bi ublažila njezine posljedice.

Bez poreznih reformi koje je provela stara Janšina vlada i bez krize u građevinskoj industriji preko koje se u vrijeme konjunkture stimulirao natprosječan gospodarski rast, Slovenija bi danas bila u sigurnom dijelu eurozone, u okviru predviđenih Maastrichtskih kriterija, i o 'njoj se ne bi mnogo govorilo', rekao je Križanič.

On je izrazio uvjerenje da, unatoč opasnosti recesije 's dvostrukim dnom' koja prijeti Europi, do toga neće doći i da će se taj rizik izbjeći preko privremenog kriznog mehanizma za stabilizaciju eura (EFSF) koji je u utorak potvrdio i slovenski parlament.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još