Svijet PROBLEMI S KOSOVOM

Srbiji status kandidatkinje, ali bez početka pregovora

Europska komisija ponudit će Srbiji u listopadu status zemlje kandidatkinje, ali njezina preporuka je da se pristupni pregovori odgode dok Beograd ne poboljša svoje odnose s Kosovom

U godišnjem izvještaju o zemljama koje žele postati članice EU-a naglašeno je da Srbiju treba nagraditi za uhićenje bjegunaca optuženih za ratne zločine. Također, EK želi Beogradu odati priznanje za, kako javlja Reuters, reforme državnih institucija i borbu protiv korupcije i kriminala koje su veliki pokazatelj da je Srbija spremna za EU. Ipak, zabrinutost oko situacije na Kosovu koči početak pristupnih pregovora koji će, vrlo vjerojatno, trajati nekoliko godina prije nego što Srbija postane članica EU-a.

Srbiji bi probleme mogle stvarati i neke zemlje članice, a u diplomatskim krugovima spominje se da bi, želeći poboljšanje situacije na Kosovu, među ostalim zemljama to mogla učiniti upravo Njemačka, protiveći se ikakvim pregovorima.

Postoji mogućnost i da se EK predomisli u idućih nekoliko tjedana u slučaju da se odnos Kosova i Srbije pogorša ili da se od Srbije zatraži ispunjavanje određenih uvjeta prije nego vlade zemalja EU-a razmotre mogućnost početka pregovora. Neki smatraju da će za to biti dovoljna implementacija prijedloga donesenih na pregovorima u Bruxellesu, dok drugi spominju da bi jedan od uvjeta mogle biti i dodatne reforme potrebne za borbu protiv korupcije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još