PREKRAJANJE BIH

Budimir bi uspostavio Distrikt Bosansku Posavinu

27.09.2011 u 22:35

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir je u razgovorima u Washingtonu s dužnosnicima američke administracije i predstavnicima hrvatskog iseljeništva iznio prijedlog o stvaranju zasebnog distrikta na području Posavine čime bi se promijenile granice sadašnjih entiteta Federacije BiH i Republike Srpske utvrđene u Daytonu, priopćili su u utorak iz ureda predsjednika Federacije BiH

'Distrikt Bosanska Posavina ne znači ukidanje Republike Srpske', rekao je Budimir dodajući kako bi 'u tom slučaju u Distrikt Bosanska Posavina ušao i dio općina koje sada pripadaju FBiH, što bi istovjetno, kao i RS-u, smanjilo njezin teritorij'.

Prema navodima iz priopćenja, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir takav je prijedlog predstavio direktorici Ureda za južnu i središnju Europu pri State Departmentu Jennifer Brush.

Predsjednik Budimir sastao se i s visokim dužnosnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost Rickom Holtzappleom. Upozorio je i da Hrvati imaju najteži položaj u BiH, jer u Republici Srpskoj gotovo da nemaju nikakva prava, a u Federaciji BiH nisu jednakopravni s Bošnjacima.

Predsjednik Federacije BiH razgovarao je i s izvršnim potpredsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Zvonkom Labašem s kojim je zajednički ocijenio kako o položaju Hrvata ovisi budućnost Bosne i Hercegovine.