POSTAVILI BOMBU SUPARNICIMA

Početak suđenja dužnosnicima stranke Radom za boljitak

27.09.2011 u 20:21

Bionic
Reading

Čitanjem optužnice u utorak je pred sudom BiH u Sarajevu započeo sudski postupak protiv trojice bivših visokih dužnosnika i aktivista vladajuće Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), kojom upravljaju braća Lijanovići iz Širokog Brijega, zbog terorističkog napada na dužnosnike HDZ-a BiH u proljeće ove godine

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine tvrdi da je prvooptuženi Zijad Dervišević, povjerenik NSRzB u središnjoj Bosni i nositelj na stranačkoj listi na posljednjim izborima, bio naručitelj podmetanja naprave koja je eksplodirala pod automobilom u kojemu su se nalazila dvojica zastupnika HDZ-a BiH u travnju ove godine u Zenici.

Za optužene Amela Sefera, koji je također bio na listi za izbore NSRzB, i Sašu Bonića, tužiteljstvo tvrdi da su nabavili nagaznu minu tzv. 'paštetu' te ju postavili pod kotač vozila Pere Mamića, HDZ-ovog zastupnika u parlamenti zeničko-dobojske županije.

Za vrijeme eksplozije u središtu Zenice na službenome parkiralištu Zeničko-dobojske županije zajedno s njim u automobilu bio je i županijski zastupnik HDZ-a BiH Iva Tadić, koji je i izaslanik te stranke u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

'Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti stanovništvo, narušiti i uništiti osnovne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem uspostave tijela vlasti u FBiH, kao i utjecati na uspostavu tijela vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt', tvrdi u optužnici državno odvjetništvo BiH.