KLIMAVI MIROVNI PREGOVORI

Izrael nastavio 'kolonizaciju', nova pljuska 'Kvartetu'

27.09.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Palestinski pregovarač Saib Erekat u utorak je izjavio da odobrenje izraelskih vlasti za izgradnju novih 1100 stambenih jedinica u četvrti Gilo u istočnom Jeruzalemu znači 1100 odgovora 'ne' na priopćenje Kvarteta za Bliski istok, objavio je AFP

Izrael na priopćenje Kvarteta odgovara s 1100 'ne', izjavio je Erekat, govoreći o prošlotjednom pozivu Kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, UN i Rusija) na nastavak mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Kvartet je u petak, nekoliko sati nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas predao zahtjev za prijam palestinske države u punopravno članstvo UN-a pozvao dvije strane da se vrate pregovorima i 'suzdrže od izazivačkih akcija kako bi pregovori bili uspješni'.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak kako je dopustilo izgradnju 1100 novih stanova u četvrti namijenjenoj židovskom naseljavanju Gilo u istočnom Jeruzalemu.

Plan je odobrio odbor za urbanizaciju ministarstva i trenutno je otvoren za primjedbe javnosti tijekom 60 dana.Abas je u nedjelju ponovio kako će u pregovore s Izraelom ponovno ući tek nakon potpunog zamrzavanja izraelske kolonizacije.

Erekat je ponovio optužbu da Izrael 'nastavkom kolonizacije i okupacije uništava mogućnost postojanja dviju država', izraelske i palestinske. 'Izraelski premijer tvrdi kako ne postavlja nikakve preduvjete ali tom odlukom on na terenu postavlja preduvjet. On kaže kako ne bi trebalo biti jednostranih mjera, ali ne postoji ništa jednostranije od golemog vala izgradnje kolonizacijskih objekata na palestinskom teritoriju', kaže se u priopćenju palestinske vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu neizravno je dao do znanja kako ne namjerava ponovno zamrznuti kolonizaciju Zapadne Obale kako bi Palestince nagovorio da se vrate pregovorima, prekinutim prije godinu dana.

'Već smo (dovoljno) dali', kazao je Netanyahu u razgovoru za Jeruzalem Post od srijede, čiji su dijelovi u tom listu objavljeni u utorak. Također je jasno poručio kako ne namjerava intervenirati u projekt izgradnje stambenih jedinica u Gilu.

'Ne vidim da bi tu bilo išta novo. Mi u Jeruzalemu planiramo i gradimo na isti način kao što su to činile izraelske vlade od okončanja rata 1967.' kad je Izrael osvojio i pripojio si istočni Jeruzalem. 'Mi gradimo u židovskim četvrtima, Arapi grade u arapskim četvrtima, tako to ide u ovom gradu', napomenuo je.