SUTRA DAN ODLUKE

Kako će Slovenija izaći iz političke krize?

27.09.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu će prema očekivanjima predstaviti način izlaska iz političke krize u državi pošto je u utorak prošlog tjedna vladi izglasovano nepovjerenje, objavili su u utorak slovenski mediji

Ako do utorka u ponoć nitko ne predloži mandatara privremene vlade koja bi zemlju vodila do redovnih izbora sljedeće godine, što je malo vjerojatno jer se sve stranke zauzimaju za prijevremene izbore, Tuerk bi formalno već u srijedu mogao raspustiti parlament.

Slovenski će predsjednik međutim zbog postojećih ustavno-pravnih dilema vezanih uz pitanje mora li od pada vlade do raspuštanja parlamenta proteći 30 dana vjerojatno potpisati odluku po kojemu parlamentu u sadašnjem sazivu prestaje mandat 21. listopada, objavio je u utorak Slovenski radio.

U tom bi se slučaju prijevremeni parlamentarni izbori održali krajem studenog ili početkom prosinca. Mediji kao vjerojatni datum za prve prijevremene izbore u povijesti neovisne Slovenije navode nedjelju 4. prosinca.

Koalicijskoj vladi lijevog centra koju je tri godine vodio Borut Pahor parlament je prošli utorak izglasovao nepovjerenje, odbivši imenovati pet ministara kojima je trebala biti kompletirana nakon odlaska dviju koalicijskih stranaka u oporbu.