PODIJELJENI OTOK

Turska provocira bušenjem plina u moru kod Cipra

27.09.2011 u 16:43

Bionic
Reading

Turska je u utorak objavila da traži plin na moru gdje je Cipar počeo bušiti prošlog tjedna, što je provokativan potez u borbi za resurse Sredozemlja koja je zasjenila nastavak mirovnih pregovora o podijeljenom otoku

Pitanje tko ima prava bušiti možda najveće nalazište prirodnog plina u posljednjih deset godina ubrzalo je napore na rješavanju sukoba na Cipru koji je od 1974. podijeljen na grčku i tursku enklavu.

Međunarodno priznata vlada ciparskih Grka tvrdi da ima suvereno pravo na bušenje. Turska, jedina zemlja koja priznaje vladu ciparskih Turaka na sjeveru otoka, kaže da se prvo mora riješiti status otoka.

U Nikoziji su predsjednik ciparskih Grka Demetris Christofias i predsjednik ciparskih Turaka Dervis Eroglu u utorak nastavili mirovne razgovore nakon 10-dnevne stanke. Dvije strane žure postići napredak u složenim pregovorima o ponovnom ujedinjenju prije sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom krajem listopada. Spor oko plina još nije bio tema u razgovorima, rekao je izvor blizak razgovorima agenciji Reuters.

Prošlog je tjedna tvrtka Noble Energy, koja ima sjedište u SAD-u, u ime Cipra počela pred južnim obalama otoka bušenje na području nazvanom Block 12. Turska je najavila da će u ime ciparskih Turaka bušiti u potrazi za plinom ukoliko ciparski Grci na zaustave svoja bušenja.

'Ako ciparski Grci pristanu stati i mi ćemo stati. No ako ustraju na nastavljanju vrlo dobro znaju turski stav', rekao je u utorak turski ministar za europske poslove Egemen Bagis za posjeta turskom dijelu otoka. 'Mi moramo upozoriti na provokaciju ciparskih Grka. Resursi nikamo neće otići, pa zašto ih onda koriste za blokiranje pregovora o ponovnom ujedinjenju Cipra?'.

Prošlog su tjedna Turska i turski Cipar potpisali sporazum kojim zacrtavaju morske granice na istočnom Sredozemlju što je otvorilo put istraživanju. Turska je rekla da će svaki istraživački brod zaštititi ratnim brodovima.

Turska je 23. rujna poslala svoj jedini istraživački brod Piri Reis u istočno Sredozemlje. Premijer ciparskih Turaka je rekao da je brod počeo istraživanja no nije precizinije naveo gdje. Izvori među ciparskim Grcima su rekli da se turski brod nalazi 80 kilometara od mjesta gdje buše ciparski Grci.

Turska mornarica nije ništa priopćila glede razmještanja ratnih brodova na tom području a jedan diplomatski izvor je rekao da, koliko je upoznat, istraživački brod nema pratnju.