MERKEL NACIJI

Nijemci, morate spasiti euro!

27.09.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju navečer bila je jedina gošća u emisiji popularnog voditelja Gunethera Jaucha na kanalu ARD pokušavajući uvjeriti tamošnju javnost da podrži spas Grčke

Angela Merkel nije baš tako česta gošća televizijskih talk showova. Zapravo, njemački mediji upozoravaju da se protekle dvije godine jedva pojavila u nekoj od brojnih emisija te vrste, koje se nude na njemačkim kanalima. To ne znači da se Merkel skriva od javnosti, jer redovito istupa na press-konferencijama, drži govore i daje intervjue tiskanim medijima, pa i radiju, ali je očito da baš i ne voli, za razliku od većine političara, paradirati na televiziji.

Zato je itekako indikativno to što je u nedjelju pristala doći na intervju s Guentherom Jauchom, jednim od najpopularnijih voditelja u Njemačkoj, koji je nedavno započeo svoj novi politički talk show na ARD-u. Jauch je zapravo u planu imao nedjeljnu emisiju posvetiti posjetu pape Benedikta XVI., ali kada je postalo jasno da ima priliku sat vremena pristojno roštiljati kancelarku Merkel, papa je odmah zaboravljen. No Merkel shvaća da je njezina vlada u krizi, kao i cijela EU zbog mogućnosti grčkog bankrota, te da mora uvjeriti njemačku javnost da se euro mora spašavati, koliko god to koštalo.

Merkel se u studiju pojavila u plavom sakou i crnim hlačama, preplanula i svježa kao da je jučer došla s odmora. Jauch kancelarku nije provocirao ni tražio svađu, ali ju je na pristojan, ponekad čak i suptilno podao način, izrešetao u vezi svakog aspekta krize eura. U jednom trenutku je uskočio u ulogu euroskeptika te Merkel zatražio da ga razuvjeri od njegovih sumnji.

Kancelarka Merkel strpljivo je objašnjavala koji su sljedeći koraci njezine vlade, od kojih je najvažniji ustanovljavanje fonda EFSF, koji bi trebao omogućiti članicama EU s velikim dugovima da se stabiliziraju. Merkel ovaj tjedan očekuje i ključno glasanje u Bundestagu o tome, za koje je upitna većina iz redova njezine liberalno-demokršćanske koalicije. Ipak, gostovanje kod Jaucha ispalo je zadovoljavajuće i ugodno za Merkel, koja je dobila i pljesak publike u studiju nekoliko puta. Bila je uvjerljiva, ali i poslovično suzdržana, tako da je možda poništila dio racionalnih sumnji u svoju sporovoznu politiku spašavanja eura, a negativne su emocije ostale.

Der Spiegel je cijelu emisiju ironično opisao kao ćaskanje dobroćudne punice i njezina zeta, s obzirom na to da Angelu Merkel u stranci nazivaju 'Mutti' iliti majčica. 'To je televizija za krizna vremena: sve je u redu, sve je pod kontrolom. Hoće li u takvoj izvedbi sudjelovati i Merkeličini ljudi u Bundestagu, to ćemo ovaj tjedan također saznati.'