TADIĆ O SUKOBU NA KOSOVU

'KFOR treba građane braniti ne sukobljavati se s njima'

28.09.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Uzavrelo je na barikadama u blizini graničnog prijelaza Jarinje između Kosova i Srbije. Prema pisanju srbijanskih medija, KFOR je pucao na okupljene gumenim mecima te je na njih bacao suzavac i šok-bombe. Okupljeni Srbi prethodno su pripadnike KFOR-a zasuli kamenjem. Navodno je sedmero Srba povrijeđeno gumenim mecima, ali i četiri vojnika KFOR-a. Iz KFOR-a navode da su pucali u samoobrani

Kako javljaju beogradski mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je kako šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojnim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani.

Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvješćuju kako je u sukobima ozlijeđeno četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže. Po njegovim riječima, iz pravca gomile okupljenih Srba čuli su se pucnji iz vatrenog oružja no napadač nije identificiran.

Nakon pucnjave okupljeni Srbi razbježali su se s barikada, ali su se ubrzo nakon što se situacija smirila vratili. I dok srbijanski ministar za Kosovo i MetohijuGoran Bogdanović ističe je da je potpuno neprihvatljivo da KFOR puca na nenaoružani narod te dodaje da Beograd pokušava 'pridobiti sve relevantne međunarodne faktore' kako bi spriječio daljnju eskalaciju sukoba, kosovski mediji u potpunosti podržavaju današnju akciju KFOR-a.

Kako javlja prištinski RTV21, vojnici KFOR-a su sinoć počeli uklanjati barikade i tone šljunka kojim su Srbi blokirali glavne prometnice u blizini prijelaza Jarinje. Dodaje da je KFOR bio primoran upotrijebiti silu tijekom akcije uklanjanja barikade na tom prijelazu. I kosovski mediji također su prenijeli da se na sjeveru Kosova i dalje povremeno čuju pucnjevi, a na terenu se povećava broj vojnika KFOR-a čiji helikopteri čitav dan nadziru situaciju iz zraka. Navodi se i da je KFOR od jutra uhitio nekoliko osoba koje su koristile alternativni put za Jarinje. Među uhićenima je navodno i šef Teritorijalne obrane u Leposaviću Radomir Bogdanović, javlja Kosovapress.

Posjetimo, incidentu je prethodila akcija u kojoj su pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) zatvorili cestu nedaleko od graničnog prijelaza Jarinje između Kosova i Srbije, pri čemu su, uz uporabu suzavca, uklonili barikade koje su na tom putu proteklih dana postavili lokalni Srbi, a nekoliko njih je i uhićeno, javlja Hina.

Sada zatvorena cesta jedina je, kako izvješćuju beogradski mediji, povezivala Rašku na jugu Srbije sa sjeverom Kosova, a snage KFOR-a bodljikavom su žicom blokirale nekoliko zaselaka.

'KFOR treba građane braniti ne sukobljavati se s njima'

Srpski predsjednik Boris Tadić apelirao je na smirivanje situacije na Kosovu jer su, kako je ocijenio, očuvanje mira i dijalog jedini načini za rješavanje problema. Tadić dodaje i da su 'međunarodne snage tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju sa njima'. 'Pozivam KFOR na maksimalnu suzdržanost', poručuje predsjednik Srbije.

Tadić je ponovio da snage KFOR-a moraju biti statusno neutralne i ne smiju upotrebljavati silu prema građanima, a kosovski Srbi trebaju održati pribranost i da ne nasjedaju na provokacije.


Američki i njemački pripadnici KFOR-a, kako izvješćuje srbijanska agencija Beta, uklanjaju barikade što su ih Srbi bili postavili proteklog tjedna, te nikome ne dopuštaju približiti se tome prostoru, a po riječima mještana nitko se i ne smije približiti žici zbog straha da će biti uhićen.

Vojnici su, kako javljaju mediji, oslobodili uhićene nakon višesatnog zadržavanja u bazi KFOR-a.

Glasnogovornica europske pravosudne misije EULEX na Kosovu Irina Gudeljević Tanjugu je izjavila da je riječ o zajedničkoj akciji KFOR-a i EULEX-a. EULEX, istaknula je, podupire akciju KFOR-a i smatra da sve barikade moraju biti uklonjene.

Najnovija događanja uslijedila su nakon što je kosovska vlada 16. rujna započela akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Srbi iz pograničnog područja postavili su barikade i blokirali ceste na nekoliko mjesta u sjevernokosovskim općinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok, te nadomak prijelaza Jarinje i Brnjak, prosvjedujući na taj način protiv uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.