IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Otkrivena olupina broda prepuna srebrnih poluga

27.09.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Američka tvrtka Odyssey Marine Exploration Inc. u ponedjeljak je izvijestila da je na dnu Atlantika pronašla olupinu britanskoga teretnog broda prepunog srebrnih poluga koji su potopile njemačke podmornice za vrijeme Drugoga svjetskog rata

Brod Gairsoppa otkriven je u međunarodnim vodama oko 480 km od irske obale na dubini od 4.700 metara, izvijestila je tvrtka čije je sjedište u Tampi na Floridi.

Gairsoppa je potonuo 17. veljače 1941. nakon što ga je torpedirala njemačka podmornica. Preživio je samo jedan od 85 članova posade. 125 metara dug brod je u trenutku kada je pogođen prevozio teret za britansko ministarstvo ratnog transporta.

U priopćenju američke tvrtke stoji kako se u olupini nalazi oko 200 tona srebra, što bi mogla biti najveća količina tog plemenitog metala do sada otkrivena i izvađena s morskog dna.

Odyssey Marine je ugovor s britanskom vladom o pronalasku broda i vađenju tereta potpisao 2010. U skladu s ugovorom, tvrtka će zadržati 80 posto neto vrijednosti izvađenih srebrnih poluga. Brod je otkriven uz pomoć sonara, a fotografije olupine i tereta dobivene su uz pomoć bespilotne podmornice.