Svijet SJEKIRE I MOTIKE

Bugarsku preplavili antiromski prosvjedi

Nakon incidenta u selu Katunici, koji je dvojicu mladića stajao života, u Bugarskoj jača netrpeljivost prema Romima. Ulice desetak gradova, uključujući Sofiju, Plovdiv, Varnu i Burgas, u ponedjeljak navečer preplavili su prosvjednici noseći transparente protiv Romske i turske manjine. Policija je uhitila na stotine prosvjednika, pri čemu su dva policajca i tri prosvjednika ozlijeđena

Kako javljaju agencije, prosvjednici su se organizirali preko društvene mreže na internetu. Znajući što se sprema, Romi su, naoružani sjekirama i motkama, pripremili doček za prosvjednike u Plovdivu, drugom po veličini gradu u Bugarskoj. U nemirima u tom gradu zbog vandalizma je uhićeno 47 osoba. U prosvjedu u Sofiji, koji je održan ispred Sobranja, uhićeno je 27 prosvjednika, a jedan policajac i jedna djevojka su ozlijeđeni. Još jedan pripadnik policije ranjen je u Varni na istoku Bugarske, gdje su uhićena 23 prosvjednika.

Okidač za prosvjede je, kako javljaju tamošnji mediji, prometna nesreća koja se u petak navečer dogodila u Katunici, selu na jugu Bugarske, gdje je romska manjina vrlo brojna i jaka.

Minibus je u selu usmrtio jednog mladića, nakon čega je vozač minibusa pobjegao. Roditelji i prijatelji poginulog napali su potom kuću lokalnog romskog starješine, Kirila Raškova, čijeg rođaka smatraju krivim za nesreću. Bilanca nesreće i nereda nakon nje su dva poginula dva mladića te pet ozlijeđenih osoba.

Nakon nemilog događaja u selu na jugu Bugarske, napetost u cijeloj zemlji raste, a time i broj gradova u kojima se organiziraju antiromski prosvjedi građana koji su ogorčeni, kako se navodi, nekažnjavanjem Roma.

U namjeri da smiri tenzije, Vlada je najavila otvaranje porezne istrage prihoda porodice Raškov. Političari, među kojima su ljevičarski čelnik Georgij Parvanov i desničarski premijer Bojko Borisov, pokušali su također smiriti međunacionalnu napetost ističući da je uzrok prvobitnog incidenta osobni sukob, no stotine prosvjednika su se ipak organizirale i okupile u deset bugarskih gradova.

Ovakvo jačanje međunacionalne napetosti u Bugarskoj nije zabilježeno u posljednjih dvadeset godina, a prema mišljenju mnogih, nije slučajno što  se događa baš u vrijeme kampanje za predsjedničke i općinske izbore koji će se održati 23. listopada.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još