SUTRA U BEČU

Čečeni prosvjeduju protiv hrvatskih vlasti

27.09.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Zbog nedavnog uhićenja Čečena Aslana Kagermanova na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu sutra će se pred hrvatskim veleposlanstvom u Austriji održati trosatni prosvjedi

Prema zasad dostupnim informacijama, za 33-godišnjim Kagermanovom Moskva je izdala Interpolovu tjeralicu. Tereti ga se za nabavljanje eksploziva i pokušaj ubojstva neimenovanog policajca. Neki kavkaski mediji pišu da je posrijedi politički progon Kagermanova i njegove obitelji.

Mirni prosvjed pred hrvatskim veleposlanstvom u Beču najavljen je za srijedu u 14 sati i trebao bi trajati do 17 sati. U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da se na demonstracijama očekuje oko 50 ljudi.

Za to vrijeme, u Hrvatskoj se slučaj Kagermanova vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu. Čeka se službeni zahtjev ruskih vlasti za izručenjem, neki službeni dokumenti već su stigli iz Moskve i trenutno se prevode s ruskog i njemačkog jezika.

'Prema ruskim zakonima, Kagermanova se ne smije ispitivati – na ročištu je upitan tek slaže li se s izručenjem, na što je odgovorio negativno', izjavio je tportalu sudac Boris Ivančić, dodavši da se uhićeni Čečen nalazi u pritvoru u Remetincu. Inače, u pravnim krugovima priča se da je Kagermanov već više puta boravio u Hrvatskoj, ali iz nekog razloga je tek sada uhićen.

Prema mišljenju Zvonimira Hodaka, odvjetnika sa značajnim iskustvom u ekstradicijskim postupcima, u slučaju Kagermanov moguća su dva epiloga: prvi je direktno izručenje Kagermanova Rusiji. Drugi, po Hodaku izgledniji, jest vraćanje Kagermanova u Austriju, gdje će to pitanje riješiti Beč i Moskva.

Prije uhićenja u Hrvatskoj, Kagermanov je navodno već desetak godina živio u Austriji, gdje je stekao i politički azil. Još od razdoblja dva čečenska rata 90-ih u Austriji boravi oko 17 tisuća imigranata iz Čečenije, i to je najveća čečenska dijaspora u Europi. Neke od disidenata traži ruska policija zbog optužbi za umiješanost u terorizam i druga kriminalna djela na teritoriju Rusije.

Austrija je proteklih godina bila poprište obračuna u koje su bili upleteni pripadnici čečenske dijaspore. Primjerice, 2009. godine u Beču je ubijen Umar Israilov, bivši tjelohranitelj sadašnjeg predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova