LIBIJSKI SCENARIJ NA POMOLU?

Ustanak u Siriji na pragu oružane faze

26.09.2011 u 22:58

Bionic
Reading

Skupina prebjega koja sebe naziva Slobodna sirijska vojska (FSA) pokušava se organizirati kako bi se oružano suprotstavila vladavini sirijskog predsjednika Bašara al Asada, naznačujući moguću novu fazu onoga što su dosada bili uglavnom mirni prosvjedi Sirijaca, izvijestio je u ponedjeljak online The Washington Post

Za sada, taj se pokušaj uglavnom sastoji od velikih ambicija, Facebook stranice i relativno malog broja prebjeglih vojnika i časnika koji su se sklonili u pogranična područja s Turskom i Libanonom ili među civilima u sirijskim gradovima.

Mnoge od njihovih tvrdnji djeluju pretjerano ili maštovito, kao primjerice navodi da su ovoga mjeseca srušili helikopter u blizini Damaska ili da su sakupili 10.000 pripadnika kako bi udarili na sirijsku vojsku, no jasno je da se broj prebjega iz sirijske vojne povećao u posljednjih nekoliko tjedana, te da je porasla razina nasilja u onim područjima gdje su se prebjezi pojavili, navodi Post.


'To je početak oružane pobune', rekao je general Riad Asad, vođa disidentske vojske, koji je prebjegao iz ratnog zrakoplovstva u srpnju i našao utočište u Turskoj.

'Ne možete ukloniti ovaj režim bez sile i krvoprolića', rekao je u telefonskoj izjavi za Post sa sirijsko-turske granice. 'A naš gubici neće biti gore nego što su sada, s ubojstvima, mučenjima i odbačenim leševima', dodao je.

Njegovi su ciljevi osloboditi dio teritorija u sjevernoj Siriji, osigurati međunarodnu zaštitu u obliku zone zabrane leta, nabavljati oružje iz prijateljskih zemalja, a zatim pokrenuti napad širokih razmjera za rušenje Asadove vlade, što je u osnovi ponavljanje scenarija libijske revolucije.

U međuvremenu, prebjegli vojnici usredotočeni su na obranu civila u četvrtima gdje se događaju prosvjedi, te poticanju daljnjeg napuštanja redova sirijske vojske, rekao je general Riad Asad.

Ako skupina postigne samo dio tih ciljeva, to će označiti dramatičnu prekretnica u šest mjeseci obračuna između vlade, koja je posezala za maksimalnom silom u suzbijanju narodnog nezadovoljstva, i prosvjednog pokreta koji je ostao uglavnom miroljubiv, ocjenjuje list.

Dokazi da prebjezi bilo gdje blizu predstavljaju ozbiljnu prijetnju za Asada za sada su oskudni. Diplomati i aktivisti kažu kako je jasno da je FSA prisutna na nekoliko lokacija, uključujući i središnji grad Homs, udaljeno sjeverno područje Đabal Zavija u blizini turske granice, te istočni grad Deir al-Zour. Bilo je izvješća o oružanim sukobima između prebjeglih vojnika i regularne vojske u tim područjima, ali u puno manjem broju nego što to tvrdi FSA.

'Ne mislim da su te brojke dovoljno velike da bi utjecale na vladu ili na nadmetanje između prosvjednika i vlade. Velika većina prosvjeda i prosvjednika još je uvijek nenaoružana', rekao je američki veleposlanik Robert Ford, govoreći telefonom iz Damaska.

Postoje ipak naznake da se Slobodna sirijska vojska širi i organizira, kako se povećava broj izvješća o nasilnim okršajima. Grupa je najavila formiranje 12 bojni diljem zemlje koje redovito izvješćuju o bombaškim napadima protiv vojnih autobusa i o uspješnim zasjedama, na Facebook stranici skupine.

Jedna od najaktivnijih jedinica je brigada Kalid bin Valid u Homsu, gdje se vjeruje da ima na stotine a možda čak do 2.000 prebjeglih vojnika, što je razlog za pojačane napade vlade u protekla dva tjedna u kojima je ubijeno na desetine civila.


Prema navodima prebjeglih vojnika i lokalnih aktivista, vojnici napuštaju svoje postrojbe gotovo svakodnevno, a tome pridonosi i taktika zasjeda na vojne ophodnje u kojima prebjezi ubiju zapovjednike a vojnike nagovore da promjene stranu.

Brigada iz Homsa također služi kao obrambena snaga koja tijekom prosvjeda čuva gradske četvrti i ulice od napada provladine milicije, poznata kao Šabiha.

Jedan kapetan u toj brigadi, intervjuiran preko Skypa pod uvjetom anonimnosti, rekao je za Post da su naoružani kalašnjikovima, tromblonskim minama i protuavionskim topovima te da mogu računati na stalan dotok streljiva od vojnika kojih ih podupiru. Novinska izvješća o zapljenama oružja na granici s Libanonom i Irakom, također sugeriraju da se oružje krijumčari iz susjednih zemalja.

Prebjezi velikih razmjera ili prelazak visokih časnika na stranu ustanika još su uvijek malo vjerojatni, jer velika većina časničkog zbora pripada manjinskoj sekti alavita, predsjednika Bašara al Asada, dok su većina vojnika suniti, rekao je za Post jedan prebjegli poručnik koji je našao utočište u libanonskom gradu Wadi Khaledu iz kojeg često odlazi u Homs, podržati aktivnosti FSA.

General Riad Asad predviđa da će sektaška neravnoteža unutar vojske u konačnici odlučiti u korist prebjega. 'Devedeset posto vojnika su suniti i njihov moral je loš. Prebjezi su svakodnevni a režim je u panici jer zna da se uništava iznutra', kazao je general ustaničke vojske u nastajanju.