NAKON 17 GODINA

Ljubljana bi mogla vratiti Titovu cestu

28.03.2009 u 08:28

Bionic
Reading

Ljubljana bi nakon 17 godina ponovno mogla dobiti "Titovu cestu", no takav prijedlog koji je na dnevni red travanjske sjednice gradskog poglavarstva stavio predsjednik povjerenstva za imenovanje ulica Peter Božič izazvao je veliko protivljenje oporbenih vijećnika u slovenskoj prijestolnici.

Prijedlog da se po Titu nazove nova gradska obilaznica Božič argumentira anketom po kojoj 65 posto Ljubljančana smatra da je bilo pogrešno što je nakon osamostaljivanja Slovenije u Ljubljani najveća prometnica u gradu, koja se zvala Titova cesta, podijeljena i preimenovana. Dio je nazvan Slovenskom ulicom, a dio Celovškom cestom.

"Potrebno je zaustaviti brisanje povijesti i žao mi je da se to nije moglo predložiti i ranije", rekao je Božič, inače član Liberalno-demokratske stranke (LDS) za ljubljanski list "Dnevnik" od subote. On tvrdi da je, unatoč kontroverzama koje se o njemu danas iznose, nekadašnji jugoslavenski predsjednik povijesna ličnost i da u svijetu njegovo ime predstavlja simbol "borbe za ljudsko dostojanstvo".

Zato smatra da Tito zaslužuje da opet ima ulicu u Ljubljani. Još 11 slovenskih gradova ima trgove i ulice s njegovim imenom.

Prijedlog je izazvao snažno protivljenje stranaka desnog centra u gradskom vijeću. "Protivim se imenovanju ulice po Titu. Možda bi o toj ideji trebalo pitati nekoga u Europi tko se bavi povijesnim događajima i problematikom ljudskih prava", rekao je za "Dnevnik" od subote vijećnik Dimitrij Kovačič.

Kovačič je član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Ta stranka je nedavno predložila da se zabrani imenovanje ulica i trgova po Titu, odnosno da se ti nazivi ukinu, ali isto tako i ulice i trgovi imenovani po slovenskim političarima i čelnicima iz komunističkog razdoblja, kao što su Edvard Kardelj i Boris Kidrič. Najveća oporbena stranka ocjenjuje da su Kardelj i Kidrič suodgovorni za pogubljenja političkih protivnika poslije Drugog svjetskog rata.

Dvotrećinsku većinu u ljubljanskom gradskom vijeću inače ima nezavisna lista gradonačelnika Zorana Jankoviča koji se još nije opredijelio o prijedlogu Petera Božiča.

Za novu obilaznicu - a koja će možda dobiti ime po Titu - Jankovič je lani predlagao da se imenuje po Janezu Drnovšeku, ali se tome usprotivila Drnovšekova rodbina.