TKO KAŽE DA NEMA RJEŠENJA?

Poljska vlada moli se Svevišnjem za spas EU

26.09.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Onima koji su dosada dvojili da je EU božanska tvorevina poljska vlada odlučila je izbiti i posljednji tračak sumnje iz glave. Jučer su demonstrirali jedinstveno rješenje za europsku krizu – ministar vanjskih poslova i još par članova vlade okupili su se u katedrali na misi za spas Unije

Znaju Poljaci kako se naviga kroz povijesno-političke peripetije – zamoliš Svevišnjega da drži volan u opasnim zavojima. Umjesto da interveniraju kod Europske središnje banke ili MMF-a, poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski te ini članovi kabineta Donalda Tuska potražili su pomoć za rješenje europske krize u onostranosti. U nedjelju su sudjelovali na posebnoj misi predvođenoj varšavskim nadbiskupom Josefom Kowalczykom te molitvom urgirali za spas EU, prenosi EUobserver. Jasno, Poljska osjeća posebnu odgovornost za krizu kao trenutačno predsjedavajuća zemlja Unije te su odlučili izvaditi svoju najjaču džoker kartu – posebnu vezu za Svevišnjim. Ako molitva njihova ministra vanjskih poslova ne proizvodi jeku u nebeskim hodnicima, onda su stvarno sve opcije potrošene.

'Izgradnja unije zemalja, naroda, nacija ne može biti trajna na temelju združene ekonomije i vanjske politike, nego isključivo na duhovnom jedinstvu, zajedničkim vrijednostima', propovijedao je nadbiskup jučer izričući nadu kako će europski narodi, koji vide probleme drukčije, pronaći harmoniju razumijevanja. Harmoniju koja je na varšavskoj misi, u molitvama i brigama, na trenutak postala stvarnost, vjeruje nadbiskup. Nadbiskupu Kowalczyku sekundirao je kardinal Nycz koji je pak sve pozvao da sudjeluju u velikoj molitvi za Europu.

Istina, nije da se Poljaci nemaju za što moliti. Ako se dogodi rasap eura ili Unije kao takve, gospodarstvo će im kolabirati, a neki analitičari drže da bi moglo doći i do građanskog rata.

Hrvatska je s katoličkom tradicijom koja se nemilice htjela uhljebiti u sekularne mehanizme države, još daleko iza poljske braće. Naime, ovo je već treća politička misa u posljednjih tri mjeseca, pozamašan dio glasačke populacije pod utjecajem je ekstremnih katoličkih svećenika poput Tadeusza Rydzyka, osnivača Radio-Marije, gorljivog protivnika homoseksualaca, Židova i masona i prirodnog saveznika desnih stranaka. Jedna od njih je u 2007. pokrenula peticiju da se zemlja pretvori u monarhiju s Isusom Kristom kao kraljem. Senzaciju je zapečatila činjenica da su mnogi članovi poljskog parlamenta stavili svoje ime na listu.

Čisto pragmatički gledano, prije apela za božanskom intervencijom trebalo bi s nebesima potpisati i ratificirati sporazum o pridruživanju. Kao 28. članica Unije imali bi daleko veći utjecaj na stanje u Bruxellesu.