Svijet 1.200 UBIJENIH 1996.

Pronađena masovna grobnica žrtava Gadafijevog masakra

Libijska revolucija počela je prosvjedima za oslobođenje istaknutog odvjetnika koji je zastupao obitelji nestalih političkih zatvorenika

Kost omotana užetom i komadi lubanje razasuti po pustinji sumoran su podsjetnik na masakr iz 1996. godine kada je u Libiji po naredbi Moamera al-Gadafija ubijeno više od 1200 političkih zatvorenika.

Libijski dužnosnici objavili su da je pronađena masovna grobnica za koju vjeruju da sadrži ostatke žrtava ubijenih izvan bijelih zidina tripolskog zatvora Abu Salim, javlja Guardian, u kojemu je Gadafi zatvarao i mučio svoje protivnike. Iskapanja još nisu počela, ali u površinskom sloju tla već su pronađeni dijelovi kostiju i komadi odjeće.

Otkriće ove masovne grobnice moglo bi iznjedriti najviše dokaza protiv Gadafijeve brutalne 42-godišnje vladavine i konačno obiteljima žrtava razjasniti što se dogodilo njihovim najbližima nakon niza godina suprotstavljanja režimu. Grobnica također ima i veliku simboliku za samu libijsku revoluciju koja je sredinom veljače počela u Benghaziju prosvjedima za oslobođenje istaknutog odvjetnika koji je zastupao obitelji nestalih političkih zatvorenika.

'Otkrili smo istinu koju je libijski narod čekao mnogo godina, istinu o masakru u Abu Salimu', objavio je vojni glasnogovornik Khalid al-Sherif.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još