NAKON VIŠE OD 50 GODINA

Pobjeda francuske ljevice u Senatu

25.09.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Francuska ljevica u nedjelju je odnijela povijesnu pobjedu osvojivši prvi put u više od pedeset zadnjih godina apsolutnu većinu u Senatu, gornjem domu parlamenta, sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora

'25. rujna ući će u povijest. Ljevica je uspjela u političkoj smjeni' u Senatu, izrazio je zadovoljstvo Jean-Pierre Bel, predsjednik skupine socijalističkih senatora koji teoretski može zamijeniti Gerarda Larchera iz stranke UMP (desnica) na dužnosti predsjednika Senata.

Po rezultatima neizravnih izbora objavljenim odmah nakon 19 sati, ljevičarski kandidati preuzeli su od desnih stranaka najmanje 23 mjesta koja su im u Senatu osigurala apsolutnu većinu po prvi puta od 1958, rekao je socijalistički čelnik za novinsku agenciju France Presse.

Riječ je o neizravnim izborima na kojima su u nedjelju svoje glasovi dali takozvani 'superglasači' - deseci tisuća lokalnih dužnosnika koji su to pravo dobili pobjedama na ranijim lokalnim izborima.

Konačni rezultat izbora kojima se trebalo obnoviti 170 od 348 mjesta u Senatu, ne bi se trebao mijenjati nakon prebrojavanja glasova na Martiniku i u Gvadalupi, prekomorskim departmanima čiji se rezultati očekuju kasno večeras i gdje ljevica kani zadržati svoje položaje, ako ne i ostvariti napredak u Gvadalupi.

Ova pobjeda ljevice ne bi trebala kočiti vladu predsjednika Nicolasa Sarkozyja u provođenju njezine politike, jer će se i ubuduće moći oslanjati na Narodnu skupštinu koja po ustavu ima važniju ulogu od Senata.