JEMEN

Saleh spreman za tranziciju i izbore

25.09.2011 u 22:14

Bionic
Reading

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, mjesecima osporavan u domovini, u nedjelju je izjavio da je spreman za mirnu predaju vlasti sukladno inicijativi monarhija u Perzijskom zaljevu, ali putem izbora

'Više puta smo razgovarali o mirnom prijenosu vlasti putem izbora', rekao je Saleh, pozivajući parlamentarnu oporbu na dijalog s potpredsjednikom Abdom Rabom Mansurom Hadijem, koji je službeno ovlašten da pregovara i potpiše plan zemalja Perzijskog zaljeva za izlazak iz krize.

Njegov mandat 'još traje i potpredsjednik je zadužen za pregovore i potpisivanje inicijative i za njezin mehanizam provedbe kako bi zemlja izašla iz teške krize', dodao je Saleh tijekom obraćanja naciji putem televizije.

Jemenski predsjednik nije htio potpisati plan zemalja u Zaljevu koji predviđa njegovu ostavku u zamjenu za imunitet. Ipak je isticao da ga 'inicijativa zemalja u Perizijskom zaljevu obvezuje'.

Riječ je o prvom Salehovu govoru na televiziji otkako se u petak iznenada vratio u Sanu, nakon više od tri mjeseca izbivanja radi liječenja u Saudijskoj Arabiji.

Plan zemalja Perzijskog zaljeva, pripremljen u suradnji sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom, predviđa formiranje vlade nacionalne pomirbe i Salehovu ostavku u zamjenu za imunitet za njega i članove njegove obitelji.

Provedba plana treba omogućiti prijevremene predsjedničke izbore i zajamčiti miran i demokratski prijenos vlasti.