Svijet CARL BILDT:

EU gubi strpljenje zbog slovenske blokade

  • Autor: Hina
  • 27.3.2009 19:58:19
  • 27.3.2009 19:06:25

Zemlje članice EU-a gube strpljenje zbog zlouporabe bilateralnog prijepora za blokiranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, izjavio je u petak u češkom mjestu Hluboka na Vltavi švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt

'Želio bih istaknuti da postoji granica strpljenja drugih zemalja članica kada je riječ o blokiranju pristupnih pregovora', izjavio je Hini Carl Bildt, koji sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. Ministri će u subotu razgovarati o pitanjima proširenja i zapadnom Balkanu.

'Bilateralna pitanja trebaju biti odvojena od procesa proširenja. To proizlazi iz pregovaračkog okvira, to je vrijedilo i prije i trebalo bi se i sada primjenjivati. Ne bismo smjeli prihvatiti da se bilateralni prijepori zloupotrebljavaju za blokiranje multilateralnog procesa', dodao je Bildt.

Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova, koji se u europskom žargonu naziva Gymnich, po imenu dvorca nedaleko od Bonna, u petak se razgovaralo o nekoliko vanjskopolitičkih tema. U subotu će se šefovima diplomacija zemalja članica EU-a pridružiti i njihovi kolege iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn najavio je da će na sutrašnjem sastanku izvijestiti ministre vanjskih poslova o naporima Europske komisije da zajedno s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični prijepor između dviju država, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još