AKO ŽELE DRŽAVU

Netanyahu poziva Palestince na bezuvjetne pregovore

25.09.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju Palestince da nastave pregovore s Izraelom bez ikakvih preduvjeta, kako bi na Bliskom istoku zavladao mir

'Želite li mir, sve svoje uvjete ostavite po strani', rekao je Netanyahu za televizijsku mrežu NBC, obraćajući se palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu. Potonji je u nedjelju opetovao da neće nastaviti pregovore ako Izraelci 'sasvim ne prekinu' gradnju svojih naselja.

'Neće biti pregovora bez međunarodne legitimnosti i potpunog prekida (izraelske ) kolonizacije', rekao je Abas pred mnoštvom pristaša u Ramali (Zapadna obala), po povratku iz New Yorka, gdje je u petak podnio povijesni zahtjev za članstvo palestinske države u UN-u.

Bliskoistočni kvartet (SAD, EU, UN i Rusija) predložio je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave mirovne pregovore kako bi do kraja 2012. postigli konačni dogovor.

No u tom prijedlogu - koji palestinsko vodstvo mora 'proučiti' idućih dana - ne spominje se izrijekom prekid gradnje židovskih naselja koji traže Palestinci.

'Palestinci žele državu, ali zauzvrat moraju donijeti mir. Oni u UN-u pokušavaju dobiti državu, a da Izraelu ne donesu mir i sigurnost', rekao je Netanyahu za mrežu NBC. 'To je pogrešno. To ne može uspjeti, već mora propasti.'