Svijet ODZVONILO BORBI S BIKOVIMA

Zadnja korida u Kataloniji

Ljubitelji borbe s bikovima danas će gledati zadnju koridu u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona koji će zabraniti tu višestoljetnu tradiciju, javlja BBC

Oko 20 tisuća ljudi napunit će arenu Monumental u Barceloni i gledati izvedbu najboljih španjolskih matadora.

Katalonski parlament izglasao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 tisuća Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbe s bikovima zbog zlostavljanja životinja.

Zabrana stupa na snagu 1. siječnja, ali će nedjeljna korida u Barceloni biti zadnja u ovoj sezoni.

Ulaznice su rasprodane rekordnom brzinom. Na crnom tržištu danas vrijede pet puta više. Međutim, tako velik posjet Monumentalu posljednjih godina bila je iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane.

Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu da su drugačiji od ostatka Španjolske, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju.

Protivnici borbe s bikovima kažu da će pokušati proširiti zabranu i u ostalom dijelu zemlje, ali će u tradicionalnom srcu koride, pokrajinama poput Andaluzije, naići na velik otpor. Zagovornici koride odbacuju navode o okrutnosti prema životinjama i kažu da su borbe s bikovima dio kulturno-povijesnog nasljeđa te da se moraju zaštititi i očuvati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još