PODRŠKA GENERALIMA

Stotine Hrvata prosvjeduje u Haagu

24.09.2011 u 16:23

Bionic
Reading

U nizozemskom gradu Den Haagu, sjedištu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, održava se u subotu popodne prosvjedni skup pod nazivom 'Pravda je izgubila ravnotežu' u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) na kojem stotine Hrvata iz zemlje i svijeta izražavaju nezadovoljstvo prvostupanjskim presudama hrvatskim generalima i ocjenom Oluje kao 'udruženog zločinačkog pothvata'

Na središnjem gradskom trgu Pleinu okupilo se nekoliko stotina Hrvata, koji su doputovali iz Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Austrije i Švicarske. Skup je otvoren pjevanjem hrvatske himne, a na pozornici je osam praznih stolica na kojima su ispisana imena generala Ante Gotovine i Mladene Markača te šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata kojima se sudi na Haaškom sudu.

U Den Haag je doputovao i gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji je predvodio molitvu i podravio okupljeno mnoštvo. 'Ovdje stojimo s osjećajem da nismo obranjeni, nego neopravdano, čak i nepravedno optuženi. Ne samo naši optuženici i osuđenici, nego i mi kao narod, osjećamo se osuđenim. Došli smo ovamo s boli u duši, prvenstveno zato što nisu na slobodi oni koji su zaslužni za našu slobodu i koji su obranili naše živote. Suosjećamo s njima, želimo se ovdje moliti za njih i s njima', rekao je biskup Bogović.

Među prosvjednicima je i ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljenić, koji je rekao da je došao 'kako bi dao potporu osuđenim generalima'. 'Sramota je što međunarodna zajednica i Haški sud ne osuđuje prave krivce, nego blati heroje našeg Domovinskog rata, koji umjesto da vladaju u zemlji za koju su se borili, sada sjede u zatvoru. Mi smo imali pravo osloboditi svoju zemlju i nitko nam ga ne može oduzeti', rekao je Miljenić.

Okupljeni prosvjednici nose mnoštvo hrvatskih zastava i transparenata, kojima izražavaju potporu osuđenim generalima te pjevaju domoljubne pjesme poput 'Zovi, samo zovi' ili Thompsonove pjesme 'Lijepa li si'.

Okupljeni su podigli i crvene kartone koje su simbolično pokazali Haaškom sudu. Poruke su ispisane na hrvatskom, engleskom, nizozemskom i njemačkom jeziku.

'General Gotovina je spasio 50 tisuća ljudi u Bihaću, a u Haagu je zbog jedne osobe osuđen na 24 godine zatvora', 'Gotovina je spriječio drugu Srebrenicu u BiH (Bihać)', piše na dva transparenta na engleskom jeziku.

Skup protiče mirno uz diskretno osiguranje nizozemske policije i trebao bi završiti kasnije popodne.