PROBLEMI U FEDERACIJI

HDZ 1990. traži zaustavljanje razvlašćivanja Hrvata

23.09.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Središnji odbor HDZ-a 1990. pozvao je u petak na održavanje izvanredne sjednice Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) kako bi se zaustavilo razvlašćivanje hrvatskog naroda od strane vlasti Federacije BiH

Iz HNS-a su optužili vodeće bošnjačke stranke SDP BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) da nastoje ostvariti dominaciju nad Hrvatima izbacivanjem iz vlasti te ukidanjem naknada hrvatskim braniteljima putem revizije.

Kako su priopćili iz HDZ-a 1990, Središnji odbor traži sazivanje HNS-a 'radi donošenja odgovarajućih mjera za zaustavljanje razvlašćivanja i dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini'.

Pri tome su svi članovi HDZ 1990. pozvani da u javnim poduzećima, kulturnim i znanstvenim i ostalim institucijama djeluju u skladu s politikom i dokumentima HNS-a koji je nedavno naložio bojkotiranje vlasti u Federaciji BiH.

Istodobno iz HNS-a su istaknuli da 'politički predstavnici bošnjačkog naroda drže taocem Bosnu i Hercegovinu i ucjenama i obmanama izravno ugrožavaju nacionalne interese hrvatskog naroda'.

Pri tome su iz HNS-a poručili da se vlast u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji mora istodobno uspostaviti kako bi se izbjegao pokušaj da se Hrvate posve eliminira iz županije čije je sjedište u Vitezu.

Tvrdi se i da su dosadašnje revizije branitelja išle isključivo na štetu Hrvata pa HNS smatra kako će 'neustavna federalna vlada sredstva oduzeta od hrvatskih branitelja usmjeriti u kupovanje socijalnog mira u privatnim poduzećima u županijama s bošnjačkom većinom'.

Na stotine hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izgubile su status stradalnika ili im je značajno umanjen stupanj invalidnosti nakon revizija koje provode federalne institucije, zbog čega je organizirano nekoliko prosvjeda Hrvata širom BiH.

Vlast u Federaciji BiH uspostavile su stranke okupljene oko pretežito bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA iz koje su isključeni predstavnici dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo više od 90 posto hrvatskih birača. Istodobno u BiH nije ustrojeno novo Vijeće ministara skoro godinu dana od održanih izbora.