Svijet ZA PRIJEPORE S HRVATSKOM

Jernej Sekolec slovenski arbitar u arbitražnom sudu

Slovenski parlament u petak je za slovenskog arbitra u peteročlanom arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom na temelju arbitražnog sporazuma koji su potpisale i potvrdile dvije države izabrao uglednog pravnog stručnjaka dr. Jerneja Sekoleca

Za njegov izbor bila je potrebna apsolutna većina od 46 glasova u parlamentu koji broji 90 zastupnika. Protiv njegova imenovanja glasovalo je 22 zastupnika, a za imenovanje 54.

Da će glasovati protiv, najavili su prije glasovanja zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), najjače oporbene stranke, zastupnici oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) su najavili da će se suzdržati, a Sekolec je dobio javnu potporu svih ostalih stranaka u parlamentu.

Sekolec je posebno cijenjen kao stručnjak za trgovačku arbitražu, bio je ravnatelj odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i tajnik komisije za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), a trenutno je potpredsjednik londonskog suda za međunarodnu arbitražu i član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu. Važi za jednog od najiskusnijih slovenskih pravnika s međunarodnom reputacijom.

On se kao jedini kandidat za mjesto slovenskog arbitra u budućem arbitražnom sudu javio na natječaj ministarstva pravosuđa prije dva mjeseca. Njegovu kandidaturu podržali su i predsjednik Danilo Tuerk te predsjednik vlade Borut Pahor.

Rezerve je u kandidacijskom postupku izražavala najviše Slovenska demokratska stranka (SDS). Ta stranka se tijekom pregovora o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom izjašnjavala protiv arbitraže, a sada je predlagala da se odluka o slovenskom arbitru odgodi, odnosno da ga imenuje parlament novoga saziva, što je vlada odbila.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još