MUŠKARCI IPAK SKEPTIČNIJI

Svaki drugi Austrijanac vjeruje u anđela čuvara

23.09.2011 u 18:31

Bionic
Reading

Vjerovanje u anđele je rašireno u svim slojevima austrijskog stanovništva. U njihovo postojanje najviše vjeruju žene

Svaki drugi Austrijanac vjeruje u anđela čuvara, kažu rezultati ispitivanja javnog mišljenja što ga je objavio austrijski institut IMAS.

Prema ispitivanju, čak 58 posto austrijskih državljana u ovoj katoličkoj zemlji vjeruje u postojanje anđela čuvara i njihovu pomoć u nevolji. Za svakog četvrtog Austrijanca anđeli čuvari su 'čista fantazija'. Petnaest posto ispitanika podijeljeno je oko tog pitanja i ne zna što bi započelo s nebeskim čuvarima.

Anketa pokazuje da je vjerovanje u anđele rašireno u svim slojevima austrijskog stanovništva. U njihovo postojanje najviše vjeruju žene, i to pretežito na zapadu ove alpske zemlje (Tirol, Salzburg, Vorarlberg) te u Gornjoj Austriji. Najskeptičniji po tom pitanju su muškarci, maturanti, akademici i pripadnici gornjeg socijalnog sloja.

Istovremeno je postavljeno i pitanje o tome postoji li neka viša sila koja upravlja ljudskim sudbinama i životima. Čak 42 posto Austrijanaca odgovorilo kako je 'vrlo čvrsto' ili 'prilično čvrsto' uvjereno u postojanje takve sile.

S obzirom na stranačku obojenost, pokazalo se je da je 58 posto ispitanika koji zastupaju takvo mišljenje iz konzervativnih krugova (ÖVP), 47 posto iz socijaldemokratskih (SPÖ), 43 posto su Zeleni te 31 posto ultradesničari (FPÖ) i poklonici Pokreta za budućnost Austrije.