MANCUSIJEV POPIS

Berlusconijevi intimusi na listi gay političara homofoba

23.09.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Kako je i najavljeno, jutros je na internetskoj stranici objavljeno deset imena potajno homoseksualnih talijanskih političara koji su glasali protiv antidiskriminacijskog zakona koji je, između ostaloga, trebao pružiti zakonsku zaštitu LGBT osobama

Iako je cijela akcija prilično bombastično najavljena, jutrošnje prisilno 'outanje' deset talijanskih konzervativnih političara, koji su ujedno glasali protiv zakonske zaštite LGBT osoba, nije baš polučilo velike rezultate. Naime, gej aktivist Aurelio Mancuso, predsjednik udruge Equality Italia, za sada nije ponudio konkretne, tvrde dokaze da su deset prozvanih osoba doista homoseksualci, iako tvrdi da ih ima.

Među deset imena nalaze se tri politička kapitalca, a to su Paolo Bonaiuti, Roberto Calderoli i Gianni Letta. Riječ je o bliskim suradnicima talijanskog premijera Silvija Berlusconija, od kojih neki i sada sjede u njegovoj vladi.

Primjerice, Gianni Letta svojedobno je od Berlusconija predložen za predsjednika države, no tada je u glasanju pobijedio Giogrio Napolitano, jer se Lettu smatralo Berlusconijevim potrčkom. Ljepše rečeno, Letta je Berlusconijeva desna ruka, no teško je vjerovati da će njegova moguća homoseksualnost zasmetati premijeru koji sam voli uživati u orgijama s maloljetnicama.

Iz Berlusconijeva je tabora i Paolo Bonaiuti, koji je trenutačno de facto glasnogovornik talijanske vlade, a treće veliko ime s liste ministar reforme uprave Roberto Calderoli, inače iz ksenofobne i radikalne Lege Nord. Calderoli je poznat po svojim direktnim istupima, koji graniče s vulgarnošću, no za sada nije komentirao to da je prozvan kao homoseksualac koji radi protiv prava LGBT osoba.

Među ostalim imenima treba spomenuti i Roberta Formigionija, predsjednika regije Lombardije, koji je također član Berlusconijeve Kuće sloboda. Formigioni je poznat po svojoj konzervativnoj političkoj platformi te velikom utjecaju Katoličke crkve na političko djelovanje. Svi spomenuti političari pripadaju desnici ili katoličkom centru, a pretpostavlja se da će cijelu priču ignorirati.

Policija nema službeni razlog za postupanje, osim ako bi netko od prozvanih prijavio Aurelija Mancusa, odnosno anonimne hakere koji su zapravo objavili listu preko američkog servera, zbog povrede časti ili klevete. No time bi se skandal samo više rasplamsao, pa se čini da Mancusu i njegovim hakerskim prijateljima nije uspjelo napraviti medijski bum s ovom listom koliko su se nadali.

Corriere della sera objavio je i prve reakcije nekih od prozvanih političara. Zastupnik Berlusconijeve Kuće sloboda Massimo Corsaro cijelu je stvar okrenuo na šalu rekavši da se plašio da će se naći na listi tajnih navijača Intera (jer se od Berlusconijevih pristaša očekuje vjernost Milanu), pa da ovo i nije tako strašno.

Roberto Formigioni je pak oštro izjavio da su to 'bolesne maštarije bezveznih osoba' i 'ekstremne gluposti'. Većina talijanskih LGBT udruga izdala je priopćenja u kojima osuđuju pojavljivanje ovakve liste.