SLABO GRIJANJE U DVORCU

Europske diplomate grije moravska šljivovica

27.03.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg (71) nije stigao zagrijati zamak Hluboka nad Vltavom, nekadašnje sjedište njegove plemićke loze. Ministrima vanjskih poslova članica EU-a dijeli džempere i šljivovicu da se zagriju, a sutra će isto učiniti i za kolege sa zapadnog Balkana

Češka kao predsjedavajuća EU odlučila je ugostiti šefove diplomacija na neformalnom sastanku koji se u petak i subotu održava u jednom od najljepših čeških dvoraca, koji je sve do 1947. godine, kada su ga konfiscirali čehoslovački komunisti, pripadao obitelji sadašnjeg češkog šefa diplomacije.

Nisu, međutim, računali na vremenske neprilike - hladnjikavo češko proljeće u kojemu nije neoubičajen ni snijeg.

'Zamak grijemo postupno već tri tjedna. No zbog interijera, namještaja i izložaka nismo mogli brže. Temperatura bi se trebalo kretati između 16 i 20 stupnjeva', rekli su medijima organizatori sastanka.

Da se u ledenoj ljepoti Hluboke nad Vltavom ministri ne smrznu, češko predsjedništvo dat će svakome po jedan džemper, a ugrijati bi ih trebale i dovoljne količine moravske šljivovice.

Iako izbačeni u dvorište dvorca s pristupom u zamak samo tijekom konferencija za novinare, predstavnici sedme sile ovaj su put bolje prošli jer su šatori za njih prijatno zagrijani.

U samom gradiću i oko zamka, pretvorenog za sastanak u strogo čuvanu tvrđavu, temperaturu mogu podignuti najavljeni prosvjedi čeških ekstremista iz Radničke stranke, poznate po sukobima njenih simpatizera i aktivista s policijom u romskim četvrtima grada Litvinov na sjeveru Češke.