MILIBAND I FRATTINI

Razdvojiti bilateralna pitanja od pregovora

27.03.2009 u 14:25

Bionic
Reading

Talijanski i britanski ministar vanjskih poslova istaknuli su u petak u Češkoj da je potrebno razdvojiti bilateralna pitanja od pristupnih pregovora, zbog čega su blokirani hrvatski pristupni pregovori

'Europa ne može biti blokirana zbog bilateralnog pitanja u trenutku kada važne zemlje zapadnog Balkana očekuju pozitivne rezultate, posebice Hrvatska', izjavio je talijanski ministar Franco Frattini po dolasku na neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u češkom mjestu Hluboka na Vltavi.

Ministri će u subotu, drugog dana sastanka razgovarati o proširenju i zapadnom Balkanu. Frattini je rekao da ga je češko predsjedništvo zamolilo da dade uvodnu riječ o zapadnom Balkanu.

Upitan očekuje li pritisak na Sloveniju da odblokira hrvatske pristupne pregovore, Frattini je rekao da 'ne govori o pritisku, nego o duhu europske solidarnosti i važnosti da se odvoji proširenje od bilateralnih pitanja'.

Šef britanske diplomacije David Miliband
izrazio je zabrinutost zbog toga što bilateralni prijepor stoji na putu europskog interesa.

'Uvijek sam zabrinut kada se bilateralni prijepor nađe na putu europskog interesa', rekao je Miliband o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

'Razgovarat ću danas sa svojim slovenskim kolegom o tome kakav je napredak postignut, što se može očekivati da se prevlada blokada. Velika Britanija snažno podupire proširenje, od čega je koristi imala i Slovenija. Mislim da je vrlo važno dati perspektivu članstva u EU zemljama koje to žele, na temelju ispunjavanja uvjeta', rekao je Miliband.

Češkom ministru vanjskih poslova Karelu Schwarzenbergu
postavljeno je pitanje očekuje li na sutrašnjoj raspravi pritisak na Sloveniju. 'Očekujem pritisak na obje strane', odgovorio je Schwarzenberg.

Neformalni sastanak u mjestu Hluboka na Vltavi počeo je u petak radnim ručkom tijekom kojega će se razgovarati o nekoliko vanjskopolitičkih tema - stanju na Bliskom istoku, Bjelorusiji i civilnim misijama Europske sigurnosne i obrambene politike.

U subotu će se razgovarati o proširenju i o zapadnom Balkanu. Tada će se prvi put na ministarskoj razini razgovarati o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora.