GLAZBA I POLITIKA

Josipović i Bandić otvaraju Hrvatski trg u Varšavi

23.09.2011 u 10:37

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak će iz SAD-a doputovati u Varšavu gdje će nazočiti svečanom otvaranju Hrvatskoga trga, a tijekom trodnevnog posjeta Poljskoj, Josipović će biti i glavni gost konferencije pod nazivom 'Glazba i politika', koju organizira Institut muzikologije Varšavskog sveučilišta

Svečano otvaranje Hrvatskoga trga u Varšavi kruna je dugogodišnje odlične suradnje Hrvatske i Poljske, koja se osobito iskazala tijekom hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

U vrijeme poljskog predsjedanja Unijom i uoči potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske i Europske unije, varšavske su vlasti odlučile prigodno obilježiti tradicionalno prijateljstvo i bliskost poljskog i hrvatskog naroda te trg u blizini hrvatskog veleposlanstva nazvati Hrvatskim trgom. Tom će se prigodom nazočnima obratiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a uz kulturni program poslužit će se i hrvatska tradicionalna jela koja će pripremiti polaznici Gastronomske škole u Varšavi.

Svečanom otvaranju Hrvatskog trga u Varšavi nazočit će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji će s gradonačelnicom Varšave Hannom Gronkiewicz-Waltz potpisati sporazum o prijateljstvu između Zagreba i Varšave.

Predsjednik Josipović u petak navečer bit će gost poljskog ministra kulture Bogdana Zdrojewskog na koncertu u Kraljevskoj palači. Koncert se održava u sklopu 54. Međunarodnog festivala suvremene glazbe 'Varšavska jesen', a izvodit će se skladbe predsjednika Josipovića. U subotu će hrvatski predsjednik uručiti posthumno odlikovanje kćeri poginulog poljskog predsjednika Lecha Kaczyinskog te sudjelovati na konferenciji 'Glazba i politika' koju organizira Institut muzikologije na Varšavskom sveučilištu.

Kao počasni gost, Josipović će održati govor 'Upoznajte glazbenika i političara'

U nedjelju, zadnjeg dana trodnevnog posjeta Poljskoj, Josipović će posjetiti Krakow, gdje će se sastati s dugogodišnjim tajnikom pape Ivana Pavla II., a sada krakovskim nadbiskupom, kardinalom Stanislawom Dziviszem te položiti vijenac na grob pokojnog predsjednika Lecha Kaczyinskog.