OTIŠAO I JOSIPOVIĆ

Zapad bojkotirao govor Ahmadinedžada u UN-u

22.09.2011 u 21:43

Bionic
Reading

Izaslanstva zapadnih zemalja, uključujući i hrvatsko, napustila su u četvrtak zasjedanje Opće skupštine UN-a tijekom govora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u kojem je oštro napao Zapad i izrazio sumnju u terorističke napade 11. rujna

Prema izvoru iz hrvatskog izaslanstva, i hrvatski predsjednik Ivo Josipović je sa suradnicima napustio zasjedanje nakon što je Ahmadinedžad rekao da su 'arogantne sile' sankcijama i vojnom silom zaprijetile svima koji su doveli u pitanje Holokaust i terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. Američko izaslanstvo prvo je napustilo zasjedanje, a ubrzo nakon njega i druga zapadna izaslanstva su napustila dvoranu.

Ahmadinedžad je optužio SAD da je 'sumnjive' napade 11. rujna 2001. na New York i Washington iskoristio kao povod za pokretanje rata u Iraku i Afganistanu. SAD i njegovi saveznici 'gledaju na cionizam kao na ideologiju i svet pojam', dodao je iranski predsjednik.

'Koristeći se svojom medijskom imperijalističkom mrežom koja je pod utjecajem kolonijalizma, oni sankcijama i vojnom silom prijete svima koji propituju Holokaust i događaje 11. rujna', rekao je Ahmadinedžad.

Glasnogovornik američke misije pri UN-u Mark Kornblau osudio je izjave iranskog predsjednika. 'Gospodin Ahmadinedžad imao je priliku govoriti o težnjama svoga naroda za slobodom i dostojanstvom, no umjesto toga opet je iznio odvratne antisemitske izjave i teorije zavjere', rekao je Kornblau.

Ahmadinedžad pred UN-om