PRISTOJAN APLAUZ

Papa šarmirao i protivnike u govoru pred Bundestagom

22.09.2011 u 21:15

Bionic
Reading

Treći pastoralni posjet Benedikta XVI. Njemačkoj započeo je svečanim dočekom državnog vrha, ali i prosvjedima na ulicama Berlina, kao i bojkotom dijela zastupnika u Bundestagu, gdje je papa održao prigodni govor

Benedikt XVI. jedan je od tek trinaest šefova stranih država koji su imali priliku govoriti pred Bundestagom, njemačkim parlamentom. Očito je da Nijemci ne puštaju baš svakoga za govornicu Bundestaga, a i oni državnici koji se tu nađu nisu uvijek zaštićeni od uzvika negodovanja ili prosvjednih plakata, kako je to svojedobno naučio George W. Bush. Ipak, ovoga puta su se oni nezadovoljni ugošćavanjem pape u najvažnijem legislativnom tijelu Njemačke odlučili jednostavno bojkotirati govor Benedikta XVI. Među njima se našlo nekih stotinjak zastupnika Zelenih, SPD-a i Lijeve stranke, koji su se radije pridružili demonstracijama protiv pape na berlinskom Potsdamer Platzu.

Zato je Benedikta XVI. u Bundestagu dočekao pristojan aplauz, kada je ušao u veliku dvoranu praćen kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Christianom Wulffom. SPD i Zeleni su se čak potrudili da prazne klupe svojih parlamentarnih frakcija popune osobljem Bundestaga. Papa je, kako javljaju njemački mediji, uspio šarmirati i svoje najljuće kritičare koji su ga ostali slušati, održavši 22-minutni govor o filozofsko-teološkim temama. U njemu se ponajviše bavio time što je odgovornost političara u suvremenom svijetu ('Politika mora težiti pravdi i stvaranju temelja za mir. Mjera političkog rada ne smije biti prazan uspjeh, a još manje materijalno obogaćivanje političara.'), ali je ostavio i prostora za iznenađujuću pohvalu Zelenima, odnosno pokretu za ekološko osvještavanje, koji je ukazao da ljudi i industrija uništavaju okolinu.

Govor Benedikta XVI. zastupnici u Bundestagu su nekoliko puta prekidali aplauzom, a odmah nakon njega papa se uputio na berlinski stadion Olympia, na kojem treba održati veliku misu pred 70 tisuća vjernika, i njome privesti kraju svoj prvi dan trećeg pastoralnog posjeta rodnoj Njemačkoj. Papa se prethodno sastao i s kancelarkom Merkel, s kojom je proveo pola sata u razgovoru u četiri oka.

Istovremeno se u Berlinu od jutra održavaju razni prosvjedi protiv Benedikta XVI, a središnji je zakazan na Potsdamer Platzu. Prosvjednici su naoružani transparentima na kojima piše 'Papa Go Home', ali i raznim veselim maskama i kostimima, koji ismijavaju vatikanskog šefa. Papi se najviše zamjera zataškavanje pedofilskih skandala, homofobija i tvrd stav prema korištenju kondoma, što sigurno nije pomoglo zaustavljanju epidemije AIDS-a u Africi, gdje Katolička crkva ima značajan utjecaj među ljudima. Bez obzira na gorljive protivnike, papa je sve svoje obaveze prvog dana posjeta odradio bez problema, a sve je još i tako režirano da uopće nije ni vidio prosvjednike.

Papa Benedikt XVI. pastoralni posjet Njemačkoj nastavlja sutra, a očekuje se da će sljedećih nekoliko dana posjetiti gradove u većinom protestantskoj istočnoj Njemačkoj, ali i katolički Freiburg na jugu države.

Papa u Bundestagu