LJUBAVNICI I LUĐACI

Opet ludnica u Srbiji zbog Gay Pridea

22.09.2011 u 16:33

Bionic
Reading

Očito ogorčena zbog načina na koji se na Balkanu odnose prema sudionicima gay parada, iz Los Angelesa se oglasila glumica Mira Furlan. 'Gay parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerirane, nego poštovane i objeručke prihvaćene', napisala je u otvorenom pismu sudionicima i organizatorima beogradske Parade ponosa, koja bi se, kako je najavljeno, nakon polemiziranja i prepucavanja u koje su se uključili i srbijanski političari i policija, trebala održati 2. listopada

Policijski sindikat Srbije i pokret Dveri pozvali su sa zajedničkog sastanka predstavnike LGBT organizacija da odustanu od najavljene Parade ponosa, javlja B92.

U priopćenju se ističe da, ukoliko LGBT organizacije ne odustanu od održavanja Parade ponosa, Policijski sindikat i Dveri će od državnih institucija tražiti zabranu njezinog održavanja.

'Smatramo da održavanje gay parade nepotrebno ugrožava javni red i mir, sigurnost imovine i izlaže opasnosti živote građana i policajaca. Trenutak u kojem se ova parada održava opterećen je ugroženošću Srba na Kosovu i Metohiji, sigurnosnim rizicima u drugim dijelovima Srbije, teškom socijalno-ekonomskom situacijom i političkom nestabilnošću u zemlji, regiji i svijetu', ističe se u zajedničkom priopćenju PSS-a i Dveri.

PSS je naveo da svi policajci 'dijele sudbinu građana Srbije u pogledu socijalnih problema koje imaju, da obavljaju odgovoran posao u vrlo otežanim uvjetima i da zato ne žele biti pretorijanska garda nijedne posebne društvene grupe ili lobija.'

Dveri su pak pozvale građane koji se žele suprotstaviti održavanju parade da to čine na miran i nenasilan način i da izbjegavaju svako sukobljavanje s policijom.

PODRŠKA MIRE FURLAN



Vraćajući se u prošlost, u vrijeme koncentracijskih logora, Mira Furlan homofobe indirektno uspoređuje s nacistima koji bi pripadnike gay populacije najradije 'eliminirali i ukinuli' u ime društvenog reda. Na kraju zaključuje da je jedino što treba doista štititi pravo na različitost.

Kratko pismo Mire Furlan srpskoj javnosti prenosimo u cijelosti:

'Ovom promatraču se čini da je u igri uvijek isti način razmišljanja: žrtva diskriminacije biva optužena za provokaciju i od nje se traži da se povuče, sakrije ili umre u ime zaštite društvenog reda i mira. Ne bi li štitio žene od društveno prihvaćenog, 'normalnog' i očekivanog (muškog) nasilja, zastrašujuće velik dio svijeta pokriva ženina tijela i lica u ime zaštite reda i mira. Tako se odgovornost za nasilje prebacuje na žrtvu. Ona je kriva što uopće postoji. Samim svojim postojanjem ona remeti poredak. Ona provocira. Žrtvu, dakle, treba sakriti, eliminirati, ukinuti. Ne samo u ime zaštite društvenog reda i mira, nego - koje li ironije - i za njenu vlastitu sigurnost. Nisu li nacisti upravo tako opravdavali kreiranje koncentracijskih logora? Jedan od argumenata je bio upravo taj - zaštita Židova od opravdano ljutih i na nasilje spremnih njemačkih građana.

Takvu zaštitu ne trebamo. Ono što nam treba, SVIMA, bez obzira tko smo i kojoj grupi, manjinskoj ili većinskoj, pripadamo, je zaštita našeg prava na različitost. Gay parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerirane, nego poštovane i objeručke prihvaćene.

Topli pozdrav svima različitima, a tako sličnima,
Mira Furlan,
u Los Angelesu, na prvi dan jeseni'

OSNIVANJE LAŽNE GAY STRANKE

Da se organizatori beogradske gay parade doista suočavaju s nevjerojatno bizarnim podmetanjima, potvrđuje i slučaj lažne LGBT organizacije koja djeluje pod nazivom 'LGBT forum Srbija'. Lažna se organizacija, svake godine uoči beogradske Parade ponosa, oglasi s krajnje provokativnim zahtjevima koji su osuđeni na propast, a cilj im je doliti ulje na vatru.

Kako bi dodatno nahuškali javnost na sudionike Parade, lani su tražili da im se dozvoli spaljivanje srpske zastave, a ove je godine došla na red Stranka za seksualna prava koja bi, navodno, mogla zatražiti i prava za pedofile, upozoravaju iz srpskog Gej lezbijskog info centra.

U dopisu medijima Gej lezbijski info centar navodi da je riječ o gruboj manipulaciji lažne LGBT organizacije. 'LGBT forum je prošle godine zahtijevao da im se dozvoli spaljivanje srpske zastave, a ove godine je došla na red Stranka za seksualna prava koja će najvjerojatnije tražiti prava za pedofile. Ovi jeftini trikovi imaju za cilj razljutiti javnost i povećati nasilje na Paradi ponosa', stoji u priopćenju u kojemu se apelira na građane da ne nasjedaju na 'jeftine manipulacije i laži protivnika Parade ponosa'.