RATIFIKACIJA EU FONDA

Slovenija drži eurozonu u šaci?!

22.09.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Slovenska vlada, kojoj je tamošnji parlament u utorak izglasao nepovjerenje, očekuje da će parlamentarci na sjednici idućeg tjedna ratificirati Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), no u ovom trenutku nitko ne može jamčiti slovensko zeleno svjetlo Fondu koji spašava Grčku od bankrota i priječi širenje dužničke krize na ostale zemlje eurozone

Vladajuća koalicija premijera Boruta Pahora poražena je u jeku optužbi za korupciju i loše upravljanje gospodarstvom. S obzirom na situaciju u Sloveniji, glasanje o europskom fondu za spas posrnulih članica eurozone u slovenskom parlamentu moglo bi biti veoma tijesno.

'Na sastanku Odbora za financije bilo je sedam glasova 'za' i šest 'protiv'', rekla je Barbara Raflak, Pahorova savjetnica za vanjsku politiku, piše EU Observer.

Parlament u utorak treba glasati o proširenju djelokruga i vrijednosti Europskog fonda za financijsku stabilnost, koji je glavni izvor nove tranše pomoći Grčkoj u iznosu od 109 milijardi eura. Novu ulogu EFSF-a mora ratificirati svih 17 članica eurozone.

Slovensko ministarstvo financija ne očekuje da će EFSF dobiti odbijenicu slovenskog parlamenta zbog pada Pahorove vlade. Prema pisanju Reutersa, većina analitičara također očekuje da će EFSF dobiti zeleno svjetlo, ali u ovom trenutku ništa nije zajamčeno.

'Očekujem da će parlament usvojiti zakon, ali moglo bi doći do neočekivanog odbijanja jer stranke pribjegavaju predizbornim taktikama', rekao je Borut Hocevar, urednik dnevnika Zurnal24, piše BBC.

Ratifikacija do kraja rujna?

Ratifikacija EFSF-a u parlamentima članica eurozone omogućila bi predah Europskoj centralnoj banci, koja će u suprotnom bitiprisiljena kupovati još više obveznica zemalja ogrezlih udužničku krizu, upozorava Graham Neilson iz Cairn Capital Ltd. Svega petzemalja zasad je ratificiralo EFSF: Belgija, Francuska, Italija,Luksemburg i Španjolska. Očekuje se da će ostale učiniti to tijekom rujna, a najkasnije do kraja godine.

Glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen također je komentirala mogući razvoj događaja.

'U novonastaloj situaciji imamo puno povjerenje u demokratske institucije Slovenije da će ispuniti svoje dužnosti i obaveze', rekla je Ahrenkilde Hansen.

Razloga za brigu tim je više što Slovenija, poput Slovačke, ne suosjeća s državama koje ne primjenjuju čvrstu fiskalnu disciplinu, kakvu su same morale demonstrirati zbog primanja u EU, piše Bloomberg.

Slovačka premijerka Iveta Radicova morala je vezati glasanje o EFSF-u s izglasavanjem povjerenja kabinetu da bi uvećala šanse za ratifikaciju i rješavanje dužničke krize na kontinentu, priznao je slovački financijski ministar Ivan Miklos.

Sloboda i solidarnost, jedna od četiri slovačke vladajuće stranke, najavila je da će njezini zastupnici odbiti Europski fond u parlamentu. Neuspjeh u Slovačkoj značio bi da regija ostaje bez jedinog programa koji je dosad uspijevao osujetiti širenje dužničke krize.

U Sloveniji je bivši premijer i mogući pobjednik prijevremenih izbora Janez Janša nedavno na stranačkoj internetskoj stranici upozorio da financijska pomoć Grčkoj od zemalja poput Slovenije 'nije fer' jer grčki radnici imaju veće plaće od slovenskih.