KAZNENE PRIJAVE U BANJOJ LUCI

Protuzakonita prodaja nekretnina na Hvaru, u Makarskoj, Zagrebu...

22.09.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Policija Republike Srpske podnijela je dvadeset kaznenih prijava protiv trideset osoba koje se sumnjiče da su protuzakonito prodale imovinu tvrtki s područja tog bosanskohercegovačkog entiteta koja se nalazi na teritoriju Hrvatske, objavile su u četvrtak banjalučke Nezavisne novine

Riječ je uglavnom o prodaji odmarališta, benzinske crpke i drugih nekretnina u Hrvatskoj, čiji su vlasnici bile tvrtke s područja današnje Republike Srpske. Kaznene prijave temelje se na Zakonu o početnoj bilanci Republike Srpske, po kojem su nekretnine tvrtki sa sjedištem u entitetu RS, koje su se nalazile izvan teritorija RS, vlasništvo entiteta, pa njihova prodaja nije moguća bez suglasnosti vlade RS. U svim spornim slučajevima, prodaja nekretnina u Hrvatskoj provedena je bez suglasnosti vlade RS, pa su podnesene kaznene prijave protiv osoba iz BiH koje su potpisivale takve ugovore.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a RS Gojko Vasić potvrdio je da tu nije kraj istragama te da će biti još kaznenih prijava.

'Riječ je o jednom odmaralištu i prodanim prostorima nekih tvrtki o kojima dosada nismo bili upoznati', kazao je Vasić.

Policija drži da su prodajama obavljenim u proteklim godinama počinjena 22 kaznena djela, a da je entitetski proračun oštećen za iznos od četiri milijuna i 306 tisuća konvertibilnih maraka (oko dva milijuna i 150 tisuća eura).

Različitim tužiteljstvima u RS tako su podnesene kaznene prijave zbog prodaje nekretnina dobojske tvrtke Budućnost u Vinkovcima, Tisnom i u Sesvetama, benzinske crpke u Lipiku, nekretnine na Hvaru, odmarališta osigravajućeg društva Jahorina u Makarskoj te poslovnog prostora tvrtke Levita u Zagrebu.

Više o temi potražite ovdje